Vrt kao glazba

Od kada sam počela stvarati vrt, stalno su se provlačila pitanja kako uspijevam da mi je vrt lijep u svako godišnje doba, kako svaka biljka ima svoje mjesto i dovoljno prostora da se pokaže u svoj svojoj ljepoti, zašto mi biljke imaju lijep oblik, zašto bujno cvjetaju… Napisati ću vam svoja pravila, od kojih većinu nisam naučila iz stručnih časopisa niti iz TV emisija, nego iz vlastitog iskustva, velikog truda i ljubavi prema biljkama. 

cvjetnjak

Opet ću, po tko zna koji puta ponoviti da vrt nije dnevna soba koju jednom namjestite i sa zadovoljstvom u njoj uživate godinama. Vrt je živ i stalno se mijenja. Klimatski uvjeti, vrste tla i položaj, često poremete sklad koji smo si pri sadnji zamislili. Vlažne ili sušne godine nekim biljkama poremete visinu ili oblik koji su stručnjaci napisali u knjigama ili na internetu. A tu su podzemni i nadzemni štetnici koji nekada preko noći mogu uništiti biljku i ostaviti prazno mjesto na gredici ili kamenjaru. Zanimljivo je da im se korov ne sviđa.

 

I nakon svega toga slijedi ono što ja radim od početka, već petnaest godina - vađenje biljaka, seljenje, kombiniranje…i opet ne budem zadovoljna. Malo je biljaka koje imaju stalno mjesto u vrtu i koje ne premještam. Većinom su to grmovi i biljke koje imaju dugi životni vijek. Prije nego vam napišem svoja pravila, citirati ću jednu prekrasnu misao koja se može primijeniti na bilo koju umjetnost jer za mene je vrt slikarsko platno, kipareva statua, pjesma koja se sastoji od cvjetnih nota….  Ray Charles je rekao jednu lijepu rečenicu vezanu uz glazbu:  "Jedina stvar čudesnija od glazbe je čovjek iza nje..." 

cvjetnjak

Prvo i osnovno pravilo je da izdignete gredice i kamenjare iznad travnjaka. Ako vam nedostaje zemlje možete iskopati postojeću zemlju, dodati građevinskog otpada i ponovo vratiti zemlju. Na takvim mjestima sadite biljke koje vole suho i ocjedito tlo. 

 

Pokušajte što više doznati o biljkama koje sadite i uvijek imajte pred očima kako će mala sadnica izgledati kada dostigne svoju pravu veličinu i širinu, kako će se slagati sa susjedima i svojom visinom uklopiti u okolinu. 

 

Kod sadnje kombinirajte biljke tako da u svim godišnjim dobima nešto cvjeta. Lukovice sadite oko trajnica koje zimi nestaju i koje će svojim bujnim rastom sakriti pogled na njihove sasušene stabljike. 

 

Nemojte gnojiti trajnice koje vole škrtu zemlju jer će previše izrasti a kada procvjetaju, tanke stabljike neće moći nositi cvjetove i poleći će po zemlji. 

 

Dobro proučite kada se koja biljka pincira, pomlađuje i orezuje da bi ste izbjegli ostarjele grane koje cvjetaju samo na bočnim vrhovima a sredina biljke je odrvenila i izgleda otužno.

 

Među cvjetne trajnice sadite ukrasne trave, biljke i grmove koje su lijepi zbog oblika i boje listova a koje su većinom zimzelene. Nemojte se zamarati sa egzotičnim i razmaženim biljkama. Sadite biljke koje odgovaraju vašem podneblju, tlu i klimi.

Puno radite i nemojte zaboraviti da se vrijeme uživanja u vrtu broji u minutama, da biljke primaju vašu energiju i da ju vračaju najmanje sedmerostruko.

Mislim da vam nisam još sve napisala zato vam prilažem slike… i citiram poruku moje cvjetne prijateljice:  „Evo nam opet ljepote u izobilju.“

cvjetnjak

cvjetnjak

Piše: Slavica Čorak