Vodeni kefir

Tibicos, japanski vodeni kristali, njegovi su drugi nazivi, no, nekako mi najbolje odgovara vodeni kefir. Osvježavajući napitak, prepun korisnih mikroorganizama. Ljeti osvježava i gasi žeđ kao ništa drugo. Koristan za želudac i crijeva, kao i za pojačavanje imuniteta. Ne mogu striktno tvrditi, jer i prehranu sam mijenjala odkad pijem taj napitak, no, moja crijeva su zdravija, želudac bolje probavlja hranu, jetra mi radi savršeno odkad pijem vodeni kefir. Ne spadam u one koji će tvrditi da nešto pomaže, koristimo nešto, a ništa ne mijenjamo u načinu života i bit će nam bolje. Vjerujem više u to da moramo mijenjati puno toga da bi došlo do poboljšanja.

 

Ako nam ispada kosa, nije dovoljno promijeniti frizerku ili šampon, kosa treba hranu, znači, trebamo nešto mijenjati u prehrani. Ako nam je lice prepuno prištića, nije dovoljno kupiti puder ili odlaziti u kozmetički salon, treba napraviti promjene u prehrani, koliko pijemo, što pijemo, boraviti više na zraku i suncu itd. Dakle, promjene su potrebne.

 

Želite li osvježavajući napitak, nije vam teško odvojiti desetak minuta za njegovu pripremu, onda napravite vodeni kefir. Želite li bolje zdravlje crijeva, općenito bolju probavu, ljepšu kožu, više energije, bolji imunitet, vodeni kefir je odličan napitak, no, uz još neke promjene, djelovat će i bolje.

 

I jedna napomena, to nisu ista zrnca kao za mliječni kefir!

vodeni kefir

Pribor

 • staklenka od dvije litre, širokog otvora
 • plastična žlica, najbolje salatna, najbolja mjera za šećer
 • plastična cjediljka
 • plastična posuda u koju ćete cijediti kefir
 • najlonska vrećica, probušena na više mjesta, za zatvaranje staklenke
 • pamučna krpica ili gaza, koja se stavi preko vrećice, da ne ulaze mušice u kefir
 • gumica za pričvrstiti najlon i krpicu na staklenku
 • boce za čuvanje gotovog napitka

Sastojci

 • 1, 7 l izvorske vode
 • 1 limun (ili naranča, grejp, mandarina...), najbolje organski, netretirane kore, voće treba oprati i prerezati na pola kad se stavlja u kefir
 • 5 velikih (salatnih) žlica šećera
 • desetak grožđica, najbolje organskih
 • komadić đumbira ili bobičasto voće, npr. maline, pikbery, lijepo će obojiti kefir, no, nije nužno ako to nemate ili ne želite, jednostavnije je raditi kefir samo s limunom
 • 6 velikih žlica kristala vodenog kefira

Priprema

Kristale za izradu napitka nabavila sam, tj., kupila, još prije 6 godina preko interneta. Od tada ih održavam, dijelim dobrim ljudima, pazim ih i mazim, mada sam dva puta skoro ostala bez njih. Osjetljivi su i treba paziti kad je jako vruće, znači, ljeti. Jednostavno su se počeli smanjivati, kao i njihova količina. Ne odgovara im previsoka temperatura u prostoriji. Tada sam izvodila svašta, da ustanovim kako ih održati na životu. Sve sam isto radila kao i prije, no, s njima se nešto čudno događalo, što god radila, nisu reagirali. Uglavnom treba povećati količinu šećera i treba paziti da ga dobivaju dovoljno, to im je hrana. Smanjivala sam i količinu vode, no, nije ni to pomagalo. Tada sam počela oduzimati malu količinu kristala iz svake staklenke, ja ih imam 3 trenutno, stavljati te kristale u jednu manju staklenku s vodom i šećerom, tek da ih održavam, više da ih stavim u borbu za opstanak, sa smanjenom količinom hrane., tj., šećera. Kad bi mi slijedeći dan bila na redu nova staklenka, stavila bih jednu žlicu kristala iz te manje staklenke, to je, nekim čudom, nakon 2-3 tjedna dalo rezultate i u staklenkama se konačno počeo pojavljivati višak zrnaca.

 

Moj napitak fermentira tri dana, imam tri staklenke, znači svaki dan jedna staklenka. Može ga se popiti koliko se želi, možda jedino u početku treba paziti da se ne pretjera i da ne bude burne reakcije crijeva.

 

Trodnevni kefir, takav je meni najbolji, sadrži najmanje šećera, ako uopće sadrži, no, može se piti i dvodnevni. Znači, fermentacija traje 48 ili 72 sata. Imate li ikakvih problema s povišenim šećerom u krvi, kefir na to neće utjecati, barem ne trodnevni. Napitak ga više ne sadrži, već samo korisne mikroorganizme i bakterije.

 

Zrnca odlično reagiraju na promjene, tako da umjesto limuna stavljam često crvenu naranču ili grejp, a kad ima mandarina, klementina ili sličnog voća, tada koristim i njih.

vodeni kefir

Najprije bobičasto voće procijedim, istisnem sok iz limuna ili naranče, sve kroz cjediljku i operem cjediljku. Tako ćete morati baciti i grožđice, jer sve to je na površini kefira, dok su znca na dnu. Nakon cijeđenja voća procijedim i napitak, koji ulijem u staklene boce od 8 dl i čuvam na sobnoj temperaturi. Tako kefir može stajati i dva dana, samo postaje pjenušaviji. Ako ne dodajete bobičasto voće, tada grožđice ne trebate mijenjati tjedan dana, koristite stare.

vodeni kefir

Staklenku oprati, a zrnca nema potrebe prati. Ulijem vodu, dodam šećer i promiješam da se šećer rastopi, dodam 6 žlica zrnaca, višak pospremim u manju staklenku. Ako nema viška zrnaca, treba staviti više šećera ili manje vode.

vodeni kefir

Dodati grožđice, limun, a može i kombinacija pola limuna, pola naranče, desetak grožđica ili više i zatvoriti staklenku najlonskom vrećicom na kojoj izbušite nekoliko rupa, za zrak, i pamučnom krpicom. Držati na toplom i svijetlom mjestu, moj je ponekad stajao i na suncu, bio je još življi. Ako je na suncu, ne smije tako biti cijeli dan i ne stavljati ga van. Ponekad stavljam i dvije-tri suhe smokve umjesto grožđica.

vodeni kefir

Kad se započne s manjom kiličinom zrnaca, treba prilagoditi i količinu vode i šećera, no, uskoro imate dovoljno za veliku staklenku, a nakon toga i za više njih, prema želji, ovisno koliko vas pije napitak.

Isprobala sam kako se radi kefir i sa smeđum šećerom, rapadura, no, moja zrnca su se tako počela smanjivati, nestajati. S medom nisam radila, malo preskupi eksperiment. Također nisam radila s nikakvim zaslađivačima tipa javorov, rižin ili agava sirup, sve to je prepuno fruktoze i tko zna čega, ako je slatko, neka je normalan šećer, kristali ga najviše vole.

 

Fermentira li kefir dulje od 72 sata, postaje kiseo. Zrnca mogu stajati i tjedan dana u hladnjaku ako niste kod kuće. Stavite ih u zaslađenu vodu i zatvorite staklenku.

 

Vodeni kefir je odličan za uzimanje magnezijevog klorida, jer mu neutralizira slani okus. Osim što gasi žeđ, osvježava, pomalo je kao šampanjac, no, samo zbog pjenušavosti.

Piše: Sanja Bregović