Vatreni sapun

Boja crvene paprike je najzahvalnija prirodna boja za bojanje sapuna. Prelazi u žarko narančastu. Sapun od toga zaista izgleda "vatreno". Ovaj recept daje svijetli sapun, kremast i relativno mekan. Sporije prelazi u kruto stanje pa je zahvalan ako želite kreirati posebne oblike ili dodavati boje.

Vatreni sapun

Sastojci

Potrebne sastojke možete lako izračunati i prilagoditi. Pročitajte člank "Izračun sastojaka".

  • 350 g suncokretovog ulja
  • 300 g ulja od sjemenki grožđa
  • 80,72 g NaOH
  • 214,50 g destilirane vode
  • 10 ml eteričnog ulja mandarine
  • 2 - 3 žličice mljevene, crvene paprike
  • 1,5 žličice fruktoze

 

ukupna masa sapuna: 945,22 g

popust: 7%

Što se tiče mirisa, najradije bih stavila miris naranče. Međutim, uvijek morate biti svjesni da citrusni mirisi brzo ishlape. Gotovo da ih je šteta staviti u sapun. Eterično ulje mandarine je možda nešto bolji izbor. Kod citrusnih mirisa dobro je upotrijebiti fiksator mirisa. Domaće sredstvo koje može poslužiti kao fiksator mirisa je običan, konzumni šećer. Još je bolje ako imate fruktozu. Otprilike se koristi 2 žličice šećera na 1 kg ulja. Šećer koristite tako da odvadite par žličica od predviđene destilirane vode i u toj vodi otopite šećer. Otopljeni šećer dodajete u trag, odnosno u istom momentu kada se dodaju boje i mirisi.

 

Prilikom izrade ovog sapuna koristila sam pravokutni drveni kalup. Vidi članak pravokutni kalup.

Točan postupak izrade sapuna slijedi kroz postupak izrade sapuna.

 

Dobila sam nježan, svijetli sapun. Sapun od ove kombinacije ulja je mekan, kremast i također sporije prelazi u kruto stanje. Dodavanje fruktoze inače ubrzava stvrdnjavanje sapuna. Također, ovaj dodatak pojačava pjenjenje sapuna što je poželjno. Prilikom izrade odvojite manju smjesu sapuna i umiješate crvenu papriku. Istovremeno ulijevate bijelu i crvenu smjesu u kalup, praveći šare. Sapun ispadne zaista lijep, a miris mandarine mu odlično pristaje.

Piše: Sunčica P.