Tikvice, bundeve, buče...

Tikvice, tikve, buče, bundeve su zapravo ista vrsta s mnogo različitih boja i oblika. Tikvice poznajemo kao male i duguljaste, najčešće zelene, ali mogu biti žute, čak i bijele. Ako ih ne uberemo dok su male, ti plodovi prerastu u velike tikve. Bundeve su s druge strane obično veće, imaju žuto-narančasto meso i izražene koštice. Danas su također popularne vrste poput Butternut tikve (muškatna tikva), hokaido, turkinja, patišon. Te specifične tikve imaju poseban okus, boju i oblik.

tikvice bundeve

Ovi plodovi zajedno s krastavcima i dinjama  pripadaju porodici Cucurbitacea. Smatramo ih povrćem iako botanički će ih mnogi svrstati u voće zato što plod nastaje iz oplođenog cvijeta. Recimo da su ti plodovi negdje između voća i povrća. Potječu iz Amerike i čovječanstvo ih koristi sigurno već desetak tisuća godina. Kroz tako dugo razdoblje razvijen je veliki broj sorti koje zadivljuju svojim izgledom i okusima. Danas je stvar samo u osobnom ukusu što ćete odabrati.

 

Nepotrebno je pisati sve zdravstvene blagodati ovih plodova. Ukratko: djeluju protuupalno, reguliraju metabolizam, jačaju imunitet, potpomažu mršavljenju, snižavaju razinu kolesterola, čiste crijeva od toksina, poboljšavaju probavu, čine kožu zdravijom, povoljno djeluju na prostatu.

Bundeva je bogata beta-karotenom (narančasti pigment) koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i služi kao antioksidans, potreban za očuvanje imunološkog sustava. Bundeva se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda, nego i zbog sjemenki. Kao namirnica, sjemenke bundeve imaju neusporedivo veću hranjivu vrijednost od mesnatog dijela. Bogate su mnogim vitaminima i mineralima, a sve esencijalne aminokiseline zastupljene su u optimalnom omjeru. Sjemenke su dostupne cijele godine, pa ih definitivno uvrstite u svoj meni

 

Ogroman je broj kvalitetnih recepata za pripremu ovih namirnica. Tikvice su izuzetno zahvalne za pripremu. Zbog svog neutralnog okusa tikvice se mogu pripremati s različitim namirnicama, na  različite načine, sirove ili  termički obrađene. Bundeva, bilo kuhana, pečena ili kao pire, u juhi ili pak kao pita, još od starih vremena očarava svojom finoćom okusa i bojom. Bundeva se prerijetko uvrštava na jelovnik, a zaista podiže kvalitetu vaših obroka. Ako se pravilno čuva, bundeva će ostati svježa tri do četiri tjedna. Najbolje se čuva na hladnom i tamnom mjestu, dalje od izvora topline i  svjetlosti. 

Piše: Sunčica P.