Tvari za zadržavanje vlage

vezivanjem vode sprečavaju isušivanje proizvoda te tako omogućuju zadržavanje svježine i karakteristične konzistencije proizvoda. Najčešće se upotrebljavaju sorbitol (E420) i glicerol (E422). Dopuštena je upotreba u proizvodnji svih pekarskih proizvoda, bombonskih proizvoda, masa za punjenje, preljeva, prašaka za pudinge, kreme i deserte, služe za tretiranje smrznute neprerađene ribe, rakova, glavonožaca i mekušaca...

E420 SORBITOL (I) SORBITOLNI SIRUP (II)

Nadomjestak za šećer, sredstvo za zadržavanje vlage, emulgator i sekvestrant. Dobiva se ili izolacijom iz voća (višanja, šljiva, jabuka) ili sintetski iz glukoze procesom hidrogeniranja pod visokim tlakom ili elektrolitičkom redukcijom. Upotrebljava se u proizvodnji čokolada i slatkiša, sladoleda, tjestenina, kolača i keksa, proizvodima za dijabetičare, farmaceutskim pripravcima, i drugo. Može se proizvesti iz genetski promijenjenog kukuruza, ali još nije moguće dati konačnu procjenu učinaka tako dobivenog sorbitola. Dopuštena je primjena u gotovo svim namirnicama, bez količinskih ograničenja, ali je zabranjen za namirnice namijenjene dojenčadi i maloj djeci. Unos više od 20 g dnevno može izazvati proljev. Smiju ga koristiti dijabetičari. Česta upotreba se ne preporuča.

10.11.2011.