Pažnja! Crveno označeni aditivi mogu biti štetni za zdravlje !!!

Tvari za zaslađivanje i modificirani škrobovi

Umjetna sladila mogu biti i po nekoliko stotina puta slađa od šećera, nemaju gotovo nikakvu kaloričnu vrijednost i dodaju se namirnicama u vrlo malim količinama. Modificirani škrobovi imaju u usporedbi s običnim škrobom izmijenjena originalna svojstva (kemijskim, fizikalnim ili enzimatskim postupkom), a služe za određivanje konzistencije različitih vrsta namirnica. Dodaju se npr. gotovim jelima, mesnim konzervama, sladoledu, pudingu, voćnom jogurtu, topljenom siru, desertima na bazi voća i povrća, prirodno mutnim voćnim sirupima, citrus bazama, bezalkoholnim pićima, juhama, umacima, kečapu, majonezi, bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, začinima i mješavinama začina, prašku za pudinge, kreme i deserte, flipsu, senfu...

E1520 PROPAN-1,2-DIOL (PROPILEN GLIKOL)

Sprečava isušivanje, ovlaživač, nalazi se u tvarima za poliranja, pomoćna tvar u procesu proizvodnje (tvari za otapanje i ekstrakciju). Zbog svog okusa popularan u proizvodnji dječjih lijekova. Upotrebljava se i u kozmetici. Postoje sumnje da unos većih količina može biti otrovan, da može uzrokovati srčani napadaj, klonuće središnjeg živčanog sustava, kontaktni dermatitis.

30.11.2011.