Magnezijev klorid

Magnezijev klorid je jednostavan, prirodni spoj kojeg sadrži morska voda. Dobiva se isparavanjem morske vode i odvajanjem natrij klorida. Njegova formula je MgCl2 x 6H20 i radi se o higroskopnim kristalima gorkastog okusa. Dakle, ništa posebno u kemijskom smislu, međutim ovaj spoj se pokazao izrazito korisnim za čovjeka. Znanost potvrđuje da su dobrobiti magnezijevog klorida zadivljujuće. Za te dobrobiti bi svi trebali znati.

 

U današnje doba svi pomalo patimo od nedostatka ovog minerala. Pogotovo je to povezano sa životom u gradovima. Prehrana koja se temelji na bijelom brašnu troši zalihe magnezija. Suvremeni uzgoj, skladištenje, zamrzavanje također uništava ovaj mineral u namirnicama. Na kraju, kada već osiromašena namirnica i dođe na naš stol, kuhanjem i termičkom obradom uništimo više od pola količine magnezija u hrani. Nije ni čudno što u današnje vrijeme i zdravi i bolesni pate od nedostatka magnezija. Imajte na umu na konzumiranje alkohola troši magnezij iz organizma. Zato je magnezij jedan od glavnih dodataka kojem se podvrgavaju osobe koji pate od alkoholizma. Poznato je da oboljeli od raka imaju izražen nedostatak magnezija. Izražen nedostatak imaju i oni koji su pretrpjeli srčani udar. Nedostatak magnezija izravno dovodi do kancerogenih stanja.

magnezij klorid

Navedene činjenice se mogu objasniti važnom ulogom magnezija u organizmu. Magnezij je nužan za funkcioniranje preko 300 enzima u organizmu i zato je izrazito važan za čitav metabolizam. Njegova uloga u metabolizmu masnih kiselina utječe na čvrstoću i stabilnost stanične membrane. Slabljene obrane staničnog mehanizma dovodi do tumora i infekcija. Magnezij je nužan za enzime koji utječu na replikaciju i popravak DNA. Rak jednostavno ne postoji u staničnoj sredini koji obiluje magnezijem.

 

Magnezij ima ključnu ulogu u proizvodnji kloridne kiseline u želucu. Neki ljudi jednostavno ne proizvode dovoljno kloridne kiseline što rezultira brojnim zdravstvenim problemima koji se odnose na metabolizam i apsorpciju hranjivih tvari. Kako starimo proizvodnja kloridne kiseline se smanjuje, često dramatično i skoro uvijek ostane nedijagnosticirana.

 

Važan je još jedan aspekt djelovanja magnezija. Magnezij je mineral mladosti – pomlađivanja i sprječava kalcifikaciju organa i tkiva, što je inače karakteristična degeneracija koja se događa s godinama. Kalcij i magnezij imaju suprotno djelovanje u odnosu na tjelesnu strukturu. Opće pravilo je da što nam je struktura tijela ukočenija, manje nam treba kalcija a više magnezija. Poznato je da magnezijev klorid izrazito dobro djeluje u slučajevima reume i išijasa.

 

Ostale dobrobiti magnezija

  • uravnotežuje živčani i mišićni sustav
  • nužan je za pravilan rad srca, krvnih žila
  • regulira probavu
  • potiče imunološki sustav
  • važan za opuštanje mišića i dobar san te sprečava tegobe poput kroničnog umora, glavobolje i migrene
  • štiti od osteoporoze i reume
  • ublažava menstrualne tegobe
  • uklanja depresiju, podiže energiju

Od svih magnezijev spojeva, magnezij klorid pokazuje najbolju biodostupnost. Učinkovitost magnezijevog klorida se posebno postiže lokalnom primjenom na koži u obliku poznatom kao "ulje magnezijevog klorida". Postupak preko kože poznat je pod imenom transdermalna terapija magnezijem. Magnezijev klorid na koži ima gotovo trenutni učinak na kroničnu ili akutnu bol. Transdermalno uzimanje je bolje od oralnog jer se time izbjegava moguće pojave proljeva ili bubrežnih problema kod osjetljivih osoba.

 

Kristaliće magnezijevog klorida možete jednostavno nabaviti u apoteci, biljnim apotekama, dućanima za zdravu prehranu, pa čak i u Konzumu. Kao dodatak prehrani, magnezijev klorid je najbolji izbor. Smatra se da je upravo magnezijev klorid najbolji dodatak prehrani. Ne stvara ovisnosti i može se koristiti uz bilo koju drugu terapiju, a dobrobiti su široke i dalekosežne.

13.03.2016.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 4.2 (5 glas(a)/ova)Magnezij klorid jest odlican, a zasto ga nema u ljekarnama?

Zmaja, magnezijev klorid je najbolji dodatak prehrani u smislu da može na jednostavan način popraviti zdravstveno stanje bez štete na organizam ili ovisnosti. Pokazalao se da, zbog loše ishrane, svima nama pomalo nedostaje magnezij kao i drugi minerali. Zato je to po meni odličan ibor za dodatak prehrani pogotovo ako osjećate simptome koji se odnose na nedostatak magnezija. Apsorpcija magnezija u organizmu je drugi problem. Oralno ga ne možete pretjerano uzimati jer uzrokuje proljev, pa opet niste postigli ništa. Najbolje je da osbno iskušate koju količinu magnezij klorida možete podnjeti i tako ga primjenjujete. Nije sve u tome da se unosi u velikim količinama. Male količine koje čovjek dobro podnosi su puno efektnije od pretjerivanja. Nasuprot tome transdermalna primjena daje odlične rezultate, ali to nisam iskušala.

Pštovani molim Vas za objašnjenje jer u članku kažete da je magnezijev klorid najbolji dodatak prehrani (znaći da se uzima oralno) dok u istom članku na drugom mjestu kažete da je transdermalno uzimanje bolje od oralnog zbog mogućih nuspojava. Molim vas da too razjasnite i da date savjet kako bi se doziralo i uzimalo oralnom primjenom. unaprijed zahvaljujem.

hvala Vam za ovo što radite! Bog Vas blagoslovio i neka Vam se ispune sve želje Vašega srca, uspjeha Vam želim u svakom smislu!

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/4