Pažnja! Crveno označeni aditivi mogu biti štetni za zdravlje !!!

Emulgatori

omogućuju dobivanje ravnomjernih i stabilnih mješavina od tvari koje se po svojoj prirodi ne mogu miješati (npr. voda i ulje). Margarin se npr. dobije miješanjem vode, masti i ulja uz dodatak emulgatora. U emulgatore pripadaju lecitini (E322), mono- i digliceridi masnih kiselina (E471)... Posebnu grupu emulgatora čine emulgatorske soli. One u proizvodima koji sadrže masti, vodu i proteine raspršuju proteine, ujednačujući raspodjelu vode i masti oko njih. Tako npr. u procesu proizvodnje topljenog sira sprečavaju odvajanje mliječne masti od sirutke. U emulgatorske soli pripadaju fosfati (E339-E341, E343, E450-E452) i soli limunske kiseline (E331-E333).

E495 SORBITANMONOPALMITAT

Sredstvo protiv pjenjenja, emulgator, modifikator kristalizacije masnoća. Može biti životinjskog ili biljnog podrijetla. Može se proizvesti iz genetski promijenjenog kukuruza i soje, ali još nije moguće dati konačnu procjenu tako dobivenog sorbitanmonopalmitata. Zabranjen u nekim zemljama. Vidi E491. Izbjegavati!

10.11.2011.