Pažnja! Crveno označeni aditivi mogu biti štetni za zdravlje !!!

Antioksidansi

sprečavaju oksidativne promjene u namirnicama. Poznato je da mnoge namirnice izložene djelovanju kisika mijenjaju svojstva. Tako npr. masnoće na zraku užegnu, a oguljeno voće i povrće poprimi smeđu boju. Antioksidansi sprečavaju te procese u prvom redu, produžuju trajnost namirnica. Osim toga, pridonose očuvanju arome namirnica te sprečavaju uništavanje vitamina osjetljivih na djelovanje kisika. Najčešći antioksidansi su tokoferoli (vitamin E), askorbinska kiselina (vitamin C) te galati (E310-E312), BHA (E320) i BHT (E321).

E512 KOSITAR-(II)-KLORID

Sredstvo za stabiliziranje boja, antioksidans. Dopušten samo za konzerviranje bijelog povrća u staklenkama i limenkama. Omogućuje zadržavanje svijetle boje povrća. Velike doze namirnicama mogu dati metalni okus te izazvati mučninu, povraćanje, proljev i glavobolje. Pri konzumiranju namirnica koje su sadržavale više od 250 mg kositra po litri zabilježeno je akutno trovanje. Izbjegavati!

11.11.2011.