Tekući sapun

tekući sapun

Tekući sapun se radi toplim postupkom na temelju kalijeve lužine. Kalijeva lužina ima veće molekule od natrijeve, pa sapun nakon razrijeđivanja zadržava tekući oblik. Kada biste na isti način razrijeđivali sapunsku masu nastalu na temelju natrijeve lužine dobili biste otopinu u kojoj bi se sapun sakupljao u grudice. Mućkanjem se te grudice razbiju, ali taj sapun jednostavno nije prikladan za tekući oblik. Dakle zaboravite ideju da ćete tekući sapun dobiti otapanjem običnog sapuna i njegovim razrjeđivanjem. Kalijeva lužina je nešto agresivnija od natrijeve i razvija nešto više temperature. Ako ste se uhodali sa standardnim postupkom izrade natrijevog sapuna, onda u ovom postupku nećete imati problema. Vrijede ista pravila kao i za rad s natrijevom lužinom.

 

Motiv za izradu ovog sapuna bio je što sam se nadala dobiti bazu za izradu šampona. Također sam željela izraditi eko deterđent koji bi imao konzistenciju tekućeg sapuna. Prije sam radila eko deterđent po Sanjinom receptu i desilo mi se razdvajanje sastojaka. Koristila sam natrijev tvrdi sapun koji se nakon razrjeđivanja stalno vraćao u kruto stanje, tvroreći grudice. Ono što je bitno kod Sanjog recepta je to da radite sa sapunom na bazi kalijeve lužine. Tek u tom slučaju ćete dobiti ponašanje kako opisuje Sanja. Vrlo je teško u dućanu znati kakav sapun kupujete. Zato je moj savjet možda da kupite isti sapun kao i Sanja (onaj Alverde).  Međutim, ako vam se već desi razdvajanje sastojaka, nemojte brinuti! Vaša mješavina ima istu moć pranja kao i konzistentna Sanjina mješavina. Mješavina u kojoj se nije desilo razdvajanje bolje izgleda, ali gledano praktično obje situacije imaju jednaku moć pranja.

Sada me zanimalo kakav eko-deterđent mogu dobiti na bazi svog tekućeg sapuna. Moram priznati da me tema Sanjinog eko-deterđenta jako zaintrigirala. Kao što sam rekla, moj eko-detrdžent je ispao na način da su se razdvojili sastojci. Iako cijela mješavina nije izgledala savršeno, iznenadila me moć pranja. Nikad nisam imala tako fini veš kad sam ga izvadila iz mašine. Bio je opran savršeno i nekako mekan i podatan. Niti jedan tekući deterđent nije mogao ponoviti taj rezultat. Upravo zato sam ustrajala s temom eko-deterđenta i nastavljam je razvijati na temelju tekućeg sapuna.

Ako ćete ikad izrađivati sapune, shavtit ćete kako je moć pranja pravih sapuna fantastična! Ne trebaju vam kemijski deterđenti. Sve što vam treba, skoro već imate doma!

Izračun i odabir sastojaka

Prvi korak u izradi tekućeg sapuna je odabir i izračun sastojaka.  Kako mi je u planu bila izrada tekućeg deterđenta, razmišljala sam na način da upotrijebim ulja koja imaju dobru moć čišćenja. To su ulja sa velikim udjelom laurinske ili miristinske kiseline. To su npr. kokosovo ulje i ulje palminih sjemenki. To su ipak skupa ulja, pa sam upotrijebila obično palmino ulje. Kako sam imala u vidu i šampon, maslinovo ulje je bilo neizbježno. Suncokretovo ulje nemojte ni slučajno podcjenjivati. Iako je uobičajeno, to je vrijedno ulje, koje odlično njeguje.

Koristila sam svoju tabelu i napravila izračun. U tabeli gledate stupac sa SAP vrijednostima za kalijevu lužinu. Evo izračuna:

 

400 g palminog ulja (SAP iz tablice iznosi 0,2)

300 g maslinovog ulja (SAP iz tablice iznosi 0,1906)

300 g suncokretovog ulja (SAP iz tablice iznosi 0,1913)

za popust birate 7%

___________________________________________________

Izračun:

Za 400 g palminog ulja treba vam 400*0,2= 80 g KOH

Za 300 g maslinovog ulja treba vam 300*0,1906= 57,18 g KOH

Za 300 g suncokretovog ulja treba vam 300*0,1913= 57,39 g KOH

Zbrojeno ukupno je 194,57 g KOH

 

Sada treba oduzeti popust od 7%, odnosno treba izračunati 93% od dobivenog iznosa KOH: 0,93*194,57= 180,95 g KOH

Za izradu tekućih sapuna koristi se dupla mjera vode nego kod izrade krutih sapuna. To je iznos od  66% od ukupnog iznosa ulja, a to je (400+300+300)*0,66= 660 g destilirane vode

 

Da rezimiram, prethodnim izračunom dobila sam količine kalijeve lužine i destilirane vode potrebne za moje količine ulja. Konačan popis sastojaka izgleda ovako:

Sastojci

  • 400 g palminog ulja
  • 300 g maslinovog ulja
  • 300 g suncokretovog ulja
  • 180,95 g KOH
  • 600 g destilirane vode

 

popust:7%

Topli postupak izrade sapuna

Sada imate recept u rukama i krenite na izradu sapuna toplim postupkom. Da biste se upustili u proces izrade sapune morate poznavati sve detalje postupka. Savjetujem vam da dobro proučite i hladni i topli postupak. To su osnove i bez toga se nemojte upuštati u avanturu

 

Postupak razrjeđivanja

Nakon toplog postupka, kada je sapunska smjesa gotova, prebacite smjesu u veću plastičnu posudu. Slijedi postupak razrjeđivanja s proključalom destiliranom vodom. Otprilike razrjeđujem sa trostrukom količinom destilirane vode u odnosu na ulja. U ovom receptu sam imala 900 g masnoće i razrjedila sam sa 3l destilirane vode. Ispalo je optimalno, čak i malo gušće. Savjetujem vam da kada razrjeđujete, dodajete postepeno vodu. Različita ulja će se drukčije ponašati i trebat ćete više ili manje razrjeđivnja.

Postupak rarjeđivanja

 

izrada tekućeg sapuna

1. slika) U sapunsku masu sam ulila proključalu destiliranu vodu i dobro promiješala. Dobila sam situaciju kao na prvoj. Možda sam čak i prežestoko miješala, jer mi se digla pjena. Pjena je u cijeloj situaciji izrade sapuna nepoželjna pojava. Poklopila sam poklopcem smjesu i pustila preko noći da se sapun otopi.

 

2. slika) Ujutro sam imala situaciju kao na drugoj slici. Pjenu, sam na žalost još uvijek imala, ali je ispod pjene nastao lijepi proziran tekući sapun. Maknula sam pjenu u posebnu posudu. Nisam je htjala baciti jer smatram da se sve može iskoristiti. Pjenu sam namijenila staviti u tekući deterđent. Kada pere rublje u mašini, ta pjena zaista ne smeta. Sve je to sapun koji pomaže pri pranju.

 

3 slika) Na trećoj slici vidi se sapunska masa nakon skidanja pjene. Analizirala dobivenu sapunsku smjesu. Procijenite da li vam gustoća odgovara. Ako je potrebno još razrijediti, jednostavno dodate još proključale destilirane vode i ponovo pustite da se otapa.

Nemojte zaboraviti na kraju dodati eterična ulja za miris. Eterična ulja uvijek možete dodavati po potrebi.

 

Od nastalog tekućeg sapuna izradila sam odmah deterdžent za rublje po Sanjinom receptu. Nastalu pjenu iz sapuna iskoristila sam u tom deterdžentu. Pjena ružno izgleda u šamponu, ali u deterdžentu za rublje zaista ne smeta i također doprinosi pranju rublja.

 

Evo kako sam napravila šampon za kosu.

 

Ustvari, kada napravite malo veću količinu tekućeg sapuna, možete izraditi veliki dio ostalih higijenskih sredstava. Dobivate zaista prava, kvalitetna sredstva po vašoj mjeri i ukusu i puno ste uštedili. Nemojte zaboraviti da ste dobili puno kvalitetnija sredstva nego što možete kupiti, a trošak sirovina je ipak puno manji nego kada sve to kupujete. Preskočili ste cijeli niz posredništva i marži. Sami sebi ste omogućili najkvalitetnije i najoptimalnije.

27.02.2016.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 3.67 (3 glas(a)/ova)Zanima me prodajete li vi taj tekući sapun? Kako Vas mogu kontaktirati?

željela bih ugustiti tekući sapun koji sam napravila. Pokušala sam sa ksantanom, ali nije nabubrio (nešto mu smeta u sapunu). S čim bih mogla dobiti gustoću gela? Zna li netko?

kalijevu i natrijevu lužinu možete kupiti u Zagrebu ili naručiti kod njih on-line u trgovini SBT-REDOX web shop

Hvala Vam na odgovoru! Ja sam se krivo izrazila! Nisam mislila mijenjati boju sapuna, nego mi je izgleda na vrhu bila pjena, iako se nije pjenilo, nego je bilo krem boje! Kada sam to maknula, ispod je bio prozirni tekući sapun!

Dubika, razrijeđivala sam sa upravo proključalom vodom, dakle nisam čekla da se ohladi. Tekući sapuni su obično prozirni. Nisam se bavila kako im promijeniti boju. Ako uspijete u tome, javite nam. Pozdrav

Jel moguć da mi sapun bude krem boje, a ne prozirni, budući sam stavljala kokosovo ulje? Hvala!

Pozdrav! Kada kažete da se sapun razrijedi sa proključalom vodom, jel to znači da je proključala, pa ohlađena ili sa upravo proključalom vodom? Hvala Vam unaprijed!

Ako me pitate za palmino ulje, ja ga nabavljam u Metro-u. To inače nije ulje od palminih sjemenki i rafinirano je. To ulje mi je odlično za izradu sapuna!

Gdje nabaviti ulje palminih sjemenki?? Nikako da nađem. I da li moraju ulja biti hladno prešana ili rafinirana?

pozdrav zanima me dodaje li se limunska kiselina za snizavanje ph i kako ide u kojem omjeru

UPS...vidjeh odgovor od Marike...hvala!!

Napravila sam tekuci sapun.. ;)) koji su omjeri tekuće "baze" za izradu detergenta za rublje?

apsolutno ste u pravo, hvala. Ispravila sam odmah!

Draga Gazdarice, super je site i uživam čitajući... Imam jedno pitanje... u tekstu stoji, citiram: "Za izradu tekućih sapuna koristi se dupla mjera vode nego kod izrade krutih sapuna. To je iznos od 66% od ukupnog iznosa ulja, a to je (500+300+300)*0,66= 600 g destilirane vode" Mene muči otkud 500+300+300? Nije li ulja 400+300+300= 1000 pa 1000*0,66= 660g destilirane vode?

Draga Gazdarice, puno vam hvala. Moram vas još jednom pohvaliti jer ideje su vam super i upute jasne. Najprije sam isprobala recept sa alverde sapunom za deterđent i već jedno vrijeme koristim ga za pranje veša ( ne znam što ću s kupljenim koji još imam a ne da mi se ga više koristiti ;))

hvala Marike, ponovo sam pola litre tekućeg sapuna razrijedila sa 3 l proključale vode u kojoj sam otopila 5 - 6 žlica sode bikarbone, i to je sve. Pjenu naravno uvijek prebacim u deterdžent. Dodam malo eteričnog ulja lavande za miris. Deterdžent je vrhunski!

Odlični ste! Radila sam tekući sapun prema vašem receptu i uspjelo mi je od prve. Zanima me kako od tekućeg napraviti deterđent za veš. Hvala unaprijed :)

gazdarice, hvala vam puno!!

ja sam nabavila u Nanoteh-u u Zagrebu. Morala sam drugi dan doći po nju, pa je dobro da prije dolaska nazovete i kažete što trebate.

molila bih vas jednu informaciju, gdje kupiti KOH?

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/0