Naranča sapun

Htjela sam napraviti blagi sapun za jutarnje umivanje.  Ujutro najviše volim miris naranče, pa se recept sam nametnuo. Odlična okolnost je što je još uvijek zima i domaćih naranči još uvijek ima. Ovaj put sam odlučila dobro dobro premastiti sapun kako mi ne bi previše isušio lice i da nakon njega ne moram stavljati kremu. Računala sam da ako dobro premastim sapun, onda gotovo da i ne moram koristiti nikakvu kremu. Sapun bi ujedno bio i čistač i uljna njega.

 

naranča sapun

Palmino ulje je dobar čistač, jeftino je i daje odličnu tvrdoću. Palmino ulje je gotovo uvijek u receptu da popuni sapunsku smjesu i da daje tvrdoću.

 

Kokosovo ulje je neizostavno zbog dobre pjene i zbog kvalitete. Daje također tvrdi sapun. Danas zaista možete jednostavno nabaviti kokosovo ulje, čak više ni cijene nisu tako visoke kao prije. Ne morate inzistirati na djevičanskom kokosovom ulju, bit će sasvim dobro i ono djelomično rafinirano bez mirisa. Cijena takvih ulja je danas zaista pristupačna. 

 

Maslinovo ulje sam stavila jer izrazito njeguje i sprečava isušivanje. Maslinovo ulje mi je bitno jer ću s njim također premastiti ovaj sapun. Ulja koja koristite za premašćivanje trebaju biti kvalitetna ulja. Baš sam imala svježu pošiljku djevičanskog maslinovog ulja iznimne kvalitete. Ne znaš da l' bi ga prije pojeo ili stavio u sapun.

 

Recept po sapunskom kalkulatoru

(vidi link sapunski kalkulator)
  • palmino ulje 500 g
  • kokosovo ulje 300 g
  • maslinovo ulje 200 g
  • popust 5%
  • lužina 147,59 g
Tekući dijelovi
  • 330 g soka od naranče i limuna
Dodaci
  • eterično ulje naranče i lavande
Ulje za premašćivanje
  • 147,76 g maslinovog ulja

Postupak izrade sapuna treba napraviti prema uputstvima u članku postupak izrade sapuna.

 

Za izradu sapuna koristila sam okrugli kalup. Vidi članak okrugli kalup.

 

Kada u postupku dođete do dijela u kojem sapun miješate u trag, onda je moment za premašćivanje s finim uljima. Sve dodatke koje inače namjeravate staviti (eterčina ulja, boje....), prvo stavite u ulje za premašćivanje, a onda sve umiješate u trag. Kako se računa premašćivanje pročitajte u članku Premašćivanje. Prema tom članku, ako želim premastiti sapun na 10% (što je gornja granica), moram izračunati 10% od ukupne sapunske mase u mom receptu. Konkretno to je 147,76 g.

Za premašćivanje ste mogli koristiti bilo koje kvalitetno ulje. Mislim da bi shea maslac bio odličan za tu namjenu. Puno je skuplji, ali predivno njeguje!

08.04.2018.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 3.25 (4 glas(a)/ova)Inače, kiselost sam merila juče, jutros i maločas - sa 13 je spala na 12, pa do sadašnjih 11. Tečnost mi je bila sok od pomorandže, koristila sam svinjsku mast 300g, kokosovo ulje 200g i maslinovo 300g. Verovatno je greška i to što sam za premašćivanje koristila kakao buter (?) koji sam naravno morala da otopim, jer je u čvrstom stanju (onim polukuglicama).

Hvala puno, shvatila sam :) I napravila sam svoj prvi sapun juče, nadam se da će biti koliko-toliko uspešan :) Problem sam sama sebi napravila zato što sam pravila kasno, pa da ne bih probudila ukućanje, živu sodu u vodu sam dodavala na terasi koja je izvan stana, masti sam grejala u mikrotalasnoj koja je u kuhinji, a onda sve to mešala u sobi, da bi se manje čuo podivljali štapni mikser :D I njega sam juče kupila samo zbog sapuna i prvi put ga koristila. U tom trčanju mi se smesa malo ohladila, pa u kalupe nisam mogla da je sipam, nego sam je stavljala kašikom. Drugi problem je bio što sam u masu od čokolade stavila više kakaa nešto što bi trebalo, pa je tvrđa od mase sa pomorandžom. Sve sam to pokušala kašikom da naguram u kalupe, da ne bi bilo mnogo neravnina po sapunu. Treći problem je što se sve to, zbog sporog rada, već do ujutro ohladilo, ali eto ga i dalje pod ćebetom, ne znam da li je to ok i hoće li se saponifikacija obaviti kako treba. Ipak se nadam da će sapunčići biti upotrebljivi!

Popust je sasvim drugi pojam i nije vezan za premašćivanje. Pročitajte članak za računanje popusta. Popust je dio recepta, dok se premašćivanje izvodi na samom kraju kao dodatno zamašćivanje sa do 10 posto masnoće od ukupne sapunske mase. Nije lako na početku dok se sve ne polovi :)

Tek razmišljam o svom prvom receptu za sapun i polako učim :) Nabavila sam skoro sve što mi je potrebno, ali bih da i prvi pokušaj bude upotrebljiv - pa što više znam, valjda će biti bolje. Zato čitam i recepte, pa sam zbunjena računicom za premašćivanje sapuna: 147,76 g maslinovog ulja bi trebalo da bude 10%, a ne 5%, koliko piše da je popust? Ili ja nešto nisam dobro shvatila?

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/0