Lavanda sapun

lavanda sapun

Ovako izgleda moj prvi uspjeli sapun. To znači prvi sapun s kojim sam bila potpuno zadovoljna. Da biste počeli izrađivati sapune, morate proći put pripreme, planiranja, neuspjelih pokušaja... Sapun koji dobijete mora vas zadovoljiti teksturom, mirisom, bojom, oblikom. Ovaj lavandin sapun je zaista dobar kao početak. Doba je cvjetanja lavande, tako da se ovaj sapun odmah nameće. Lavandino eterično ulje je relativno jeftino i Hrvatska ga ipak proizvodi. Ulje je zahvalno jer se lavandin miris dobro održi u sapunu. Lavandin sapun bez lavandinih pupoljka stvarno bi bio prazan.

Sastojci

Potrebne sastojke možete lako izračunati i prilagoditi. Pročitajte člank "Izračun sastojaka".

  • 500 g maslinovog ulja
  • 250 g suncokretovog ulja
  • 93,47 g NaOH
  • 247,50 g destilirane vode
  • 2 žlice suhih lavandinih pupoljaka
  • 10 ml eteričnog ulja lavande
  • 5 g ljubičastog pigmenta

 

ukupna masa sapuna: 1090,96 g

popust:7%

Prilikom izrade ovog sapuna izumila sam okrugli kalup od vodovodnih cijevi. Vidi članak okrugli kalup.

Točan postupak izrade sapuna slijedi kroz postupak izrade sapuna.

Kod lavandinog sapuna tradicionalno se uz maslinovo ulje koristi palmino ili kokosovo ulje. U ovom slučaju to nisam napravila iz dva razloga. Palmino i kokosovo ulje daju tvrđe sapune i sapun se prilikom izrade brzo stvrdnjava. Kada radim s okruglim kalupom trebam ulja koja daju meki sapun i teže prelaze u kruto stanje. Suncokretovo ulje daje bijeliju boju, a to i želim, jer će ljubičasti pigment više doći do izražaja.

 

Prilikom izrade sapuna jednostavno sam odvojila manju količinu gotove smjese i umiješala ljubičasti pigment. Istovremeno sam u kalup ulijevala bijelu i ljubičastu smjesu. To radite na isti način kao kada radite mramorni kolač. Ispadnu tako zanimljive i lijepe šare!

21.03.2016.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 4.0 (3 glas(a)/ova)Postovani, na pakovanju etericnog ulja lavande mi pise- Kratak sastav: 60 % ulje lavande/40 % ulje parafina. Da li to sme da se koristi u pravljenju sapuna?

pipacs, mješanje 10 minuta je više nego dovoljno. Problem može biti zbog vrste masnoća koju koristite, ali i zbog neujednačenih temparatura. Definitivno nabavite mjerač temperature za pećnice (zaista nije skup). Inače, Masnoće koje daju meke sapune sporije se stvrdnjavaju od masnoća koje daju tvrde sapune. Pokušajte raditi recepte s kokosovim uljem, palminim uljem i sl. pa ćete vidjeti kako se brzo stvrdnjava sapun. U recept je uvijek dobro ubaciti masnoću koja daje tvrdi sapun.

Pocetnik sam u kuvanju sapuna,svega cetiri puta sam dosad pravila sapun.Svaki put su mi uspeli sapuni i zadovoljna sam sa njima,ali me muci jedno pitanje.Kad dodjem u fazu da sjedinim ulja i NaOH i pocnem mesati ne dobijem gustu masu kao puding nego puno puno redje.Mesam oko 10 ak minuta,da li je to kratko vreme za mesanje?Nemam jos stapni mixer nego mesam sa obicnim da li je to problem?Ili je to problem da nemam merac za temperaturu i na ruci utvrdim da su mi ulja i NaOH otprilike na istoj temperaturi.Unapred hvala na odgovoru

Evo korisnog linka za besplatno oglasavanje.Uvek podrzavam prirodne proizvode i one koji ih prave. Samo napred Pozdrav!

Silvio, ako želite poboljšati tvrdoću možete dodati stearinsku kiselinu. Za pjenušavost ponekad dodam šećer, a mogu se nabaviti prirodna pjenila. Mislim da je vaš način upotrebe kokosovog ulja u receptu najbolji izbor, jer kokosovo ulje daje i pjenušavost i tvrdoću, jedino je nezgodno što morate brzo raditi.

dakle, vazano uz moj post maloprije. Pitanje je, ŠTO koristiti umjesto kokosovog ulja za pjenušavost sapuna (pošto kokosovo ulje dovodi do bržeg zgušnjavanja smjese)? Isto tako, KADA su smjese spremne za ulijevanje iz vrećica u okrugli kalup a da budu u fazi traga a opet da trag ne bude pregust za ovaj složeni korak? Hvala puno!

Pozdrav! Molim vas, kakva je pjenušavost ovoga sapuna pošto znamo da maslinovo i suncokretovo ulje ne proizvode pjenu? Do sada sam radio sve sapune sa popustom od 8% i pored maslinova ulja sa kokosovim uljem. Koristio sam pravokutni ili trokut kalup gdje nije bilo problema sa ulijevanjem (pošto kokosovo ulje brzo stvrdnjava).

ovisi o debljini, ali u prosjeku 3 tjedna

Eh da mogu li sušiti sapune na tavanu ili je bolje da budu u npr.dnevnoj sobi na sobnoj temp. Mislim na tavanu sigurno ima više zraka jedino što neznam smijem li ih prekriti s nekom gazom ili nečim da prašina nepada na njih????

Danas sam pokušala napraviti ovaj sapun samo što nisam stavila pigment jer iskreno rečeno neznam ni gdje bih ga kupila.Lijepo se dao isipati u kalupiće i nadam se da će se stisnuti jedva čekam sutra da vidim što će se dogoditi. Koliko dugo vi sušite sapune?

Pozdrav, napravila sam ovaj sapunčić, super je ispao, podjelila sam dvije mase u jednu sam dodala mineralni pigment i suhe pupoljke lavande, u sve skupa eterično ulje,taj ljubicasti dio mi je sad pun smečkastih točkica, pretpostavljam od nedovoljno osušene lavande, eto početnička greška, jer je skoro ubrana, bijeli je bijel ko mlijeko, super su vam savjeti i uputstva! Hvala lijepa!!

Popust sam objasnila u članku Izračun sastojaka, pri dnu. Popust je jednostavno detalj koji ovisi o ukusu. Popust bi trebao iznositi od 5 do 10 posto. To je postotak koji se oduzima od količine natrijeve lužine. Ako stavimo premali popust sapun može biti prejak. Preveliki popust dati će premastan sapun. Sve ovisi kako vi volite. Najčešće se uzima popust od 7 ili 8 posto.

hvala na dobrom objašnjenju izrade ali ne shvaćam popust u sapunu

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/3