Biljni šampon

šampon za kosu

Dugo sam tražila način izrade šampona za kosu. Cilj mi je bio pronaći recept u kojem možete koristiti biljne čajeve kao podlogu za šampon. Uvijek sam gledala biljne šampone, ali uglavnom s nijednim nisam zadovoljna. Ne vjerujem u postojanje nikakve biljne baze kod komercijalnih šampona. Postoje oni skupi biljni šamponi tipa L'occtane ili Clorane, međutim i sami znate koliko koštaju. Bočica takvih šampona stoji oko 100 i više kuna.

Kvalitetu ne možete pronaći po pristupačnoj cijeni, ali je možete sami napraviti.

Sastojci

  • 400 ml tekućeg sapuna
  • 4 žličice kamilice
  • 1 žličica paprene metvice
  • 1 žličica ružmarina
  • 1,5 dl destilirane vode
  • 20-ak kapi eteričnog ulja mente
  • 20-ak kapi eteričnog ulja ružmarina

 

U destiliranoj vodi skuhate jaki čaj od biljaka. Naravno da možete upotrijebiti biljke po vašem ukusu. Ja sam birala da to bude većim dijelom kamilica. Kamilica djeluje blago i umirujuće na vlasište i daje svijetlu boji šampona. Ružmarin regulira masnoću, a paprena metvica osvježava, dezinficira i umiruje. Dodavanjem eteričnih ulja sličnog sastava pojačavate učinak šampona.

 

Da biste izradili šampon morate imati bazu tekućeg sapuna. Detaljan postupak izrade tekućeg sapuna je prikazan ovdje. Da biste došli do tekućeg sapuna je naveći dio posla. Nemojte ni pomišljati upotrijebiti kupovni tekući sapun. Pročitajte malo sastav kupovnog tekućeg sapuna i sigurno te sastojke ne želite nanositi na vlasište. Kupovni sapuni obiluju kemijskim dodacima za pjenjenje, konzervansima, bojama i sve je to mahom kancerogeno. Jedino sami možete osigurati sastav u koji ste sigurni. Proces izrade sapuna zahtijeva pripremu, ali to obavite jednom i nakon toga ste sposobni cijeli život izrađivati svoje preparate.

Njega vlasišta je po meni najveća zadaća kod šampona. Malo je šampona na tržištu koji njeguju vlasište. Ne mogu istaknuti nijedan jer su svi uglavnom toliko izmanipulirani kemikalijama da se teško može reći koliko je nešto zdravo. Uglavnom su šamponi na tržištu usmjereni na kosu, a ne na vlsište. Po meni je to iskrivljena logika. Ako imate zdravo vlasište, imat ćete i dobru kosu. Ništa mi ne znače šaponi koji daju neki volumen i sjaj, a samo iziritiraju vlasište. Većina je takvih šampona.

Šampon koji sam napravila je blag, odlično pere i ostavlja dojam biljnog tretmana na vlasištu i kosi. Kao da ste bili na biljnom lječenju. Sve je baš kako treba. Kosa nije suha nego je pomalo kao da ste koristili regenerator. Lako se raščešlja.

 

Kada izrađujete tekući sapun, bilo bi dobro da prilikom razrjeđivanja odmah upotrijebite čajnu mješavinu s destiliranom vodom, a ne samu destiliranu vodu. Time ćete povećati koncentraciju biljka. Sljedeći put ću sigurno tako napraviti.

01.12.2015.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Hvala

tako je!

Znači kad imamo sve sastojke samo ih pomiješamo? Našla sam neki bazni bio tekući sapun pa bih ga upotrijebila za šampon.

hvala :)

Da Nena, upravo tako. U želji da što bolje objasnim, nek put se nespretno izražavam. Promijenit ću tekst da bude jasnije. Hvala i pozdrav

Draga gazdarice, nije mi jasan ovaj korak u toplom postupku izrade sapuna:"Kada postignete "trag" spremni ste za kuhanje. Lonac u kojem ste pripremili sapunsku smjesu sada stavljate kuhati u lonac s vodom. Za topli postupak trebate imati dva lonca za kuhanje na pari. Razina vode u većem loncu mora biti do razine sapunske smjese u manjem loncu.".. to znači da lonac u kojem sam kuhala KOH i ulja i dest.H2O stavim u veći lonac s vodom i opet kuham ili? lijep pozdrav

Draga gazdarice, nije mi jasan ovaj korak u toplom postupku izrade sapuna:

smije li se taj šampn koristiti i za pse? ili nije dobar za njihov pH?

Nata, u ovom slučaju sam koristila suhe. Inače je svejedno, jedino svježe biljke trebate staviti u većoj količini nego suhe.

htijela bih vas upitati dali navedene biljke;ruzmarin i menta su suhe ili mogu i svijeze?

Možete koristiti ulja koja god želite, ali recept morate prilagoditi tim uljima. U tom slučaju morate poznavati način izračuna sastojaka za sapun. Sve je detaljno opisano u člancima o postupku izrade sapuna!

zanima me da li se umjesto palminog može upotrijebiti neko drugo ulje, npr. laneno? hvala!

hvala, ispravila

link za izradu tekućeg sapuna nije dobar :-(

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/7