Gel za kosu

Kupovni gelovi za kosu su skupi, umjetni i uglavnom previše lijepe kosu. Volim uljne gelove, ali takve gelove teško nalazim po trgovinama. Odustala sam od potrage, jer je očito da ako želiš nešto dobro, uvijek to moraš napraviti sam. Kada kupujem komercijalne proizvode, uvijek se osjećam kao da neko radi budalu iz mene i skupo mi prodaje nešto što prvenstveno uopće nije zdravo, ekološko niti za dobro bilo kome.

Uglavnom, pronašla sam način kako ću na jednostavan i jeftin način napraviti savršen, zdrav, prirodan i ugodan gel za kosu.

kosa

Glavni sastojak tog gela je želatina. Da, baš ona mljevena želatina iz kuhinje koju koristite za učvršćivanje voćnih krema. Želatina je protein koji se dobiva iz kolagena procesom hidrolize. Jednostavnije rečeno, želatina se dobiva kuhanjem najčešće svinjske kože. Također dobiva se od kože, kostiju drugih životinja. To su sve nusprodukti mesne industrije. Želatina sadrži brojne aminokiseline koje ljekovito djeluju na kožu, kosu, nokte. Koristi se u maskama za lice protiv bora i općenito za regeneraciju kože. Stavljanjem želatine u gel za kosu, osim frizure, pomažete svojoj koži i kosi.

 

Ostali sastojci koji također pozitivno djeluju na kosi su prirodna eterična ulja (ružmarin, lavanda...), a daju predivan i prirodan miris. Zgražavam se kada osjetim sintetske mirise na kosi.

 

U gel sam također dodala i žličicu glicerina koji daje i zadržava vlagu na kosi. Da bih dobila pomalo uljni gel, dodala sam žlicu ricinusova ulja. Umjesto ricinusova ulja, možete staviti i kokosovo ulje. Ricinusovo i kokosovo ulje odlično djeluju na kosi. Ako ne želite uljni gel, onda uopće ne morate dodavati nikakva ulja.

Sastojci

  • 2 dl destilirane vode
  • mala žličica mljevene bijele želatine
  • eterično ulje za miris
Dodatni sastojci koje dodajete po ukusu
  • žličica glicerina
  • žlica ricinusova ulja ili kokosovog ulja

 

U vruću destiliranu vodu dodate žličicu želatine i miješate dok se želatina ne rastopi. Dodajte i ostale sastojke. smjesu pretočite u prikladne posudice i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Gel koji na kraju dobijete ima viskozitet kao i kupovni gel, jedino je puno jeftiniji, zdraviji i prikladniji za kusu.

 

Na slici vidite posudice koje sam pronašla za gel. Savršene su za tu namjenu jer su lagane, prikladne veličine i gel se lako istiskuje. Kupila sam ih u Metro-u na odjelu kolača. Nešto slično se sigurno svugdje može pronaći.

10.04.2017.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 4.0 (1 glas(a)/ova)Vrlo efikasan prirodni gel moguće je napraviti i od lanenih sjemenki, tako da se skuhaju 2 velike žlice lanenih sjemenki u šalici vode 5-10 minuta dok se ne dobije gelasta konzistencija. Po želji možete dodati eterična ulja za miris. Gel je potrebno držati u hladnjaku.

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/4