Palačinke

Palačinke su jedan od najosnovnijih, a zapravo i jedan od najstarijih recepata! Svi najčešće imamo u frižideru koje jaje, malo mlijeka i brašno. To je sve što nam treba za ovu poslasticu i upravo zato često odlučimo napraviti to jelo. Svi uglavnom vole palačinke, a mnogima je ovaj jednostavan recept i najomiljenija slastica. Nije zato ni čudno da je ova slastica, u različitim oblicima, bila prisutna tisućama godina...

Za nešto nalik palačinkama zna se iz antičkog doba. To je bila mješavina brašna, jaja i mlijeka sa začinima, ali je više nalikovala na pogačice ili omlet. Palačinke kakve danas poznajemo nastale su u Europi u srednjem vijeku. Smatra se da su nastale u Francuskoj  u Bretanji pod nazivom crêpes. Francuski crêpe je preko Rumunjske stigao u Mađarsku pod nazivom placinta, koja se ondje pak odmah pretvorila u palacsintu, prije nego što je pod imenom Palatschinke stigla u današnju Austriju. Beč u Austriji bio je kulinarsko središte. Ovdje je bilo mnogo doseljenika podrijetlom iz Mađarske, Češke, Slovačke, Karpatske Rusije, Bukovine, Poljske, Hrvatske, Kranja, Trsta, Dalmacije . Svi su oni u prtljazi donijeli i recepte iz domovine, a austrijska je kuhinja preuzela najbolje od svega.Tako su došle i palačinke.

 

Osim europoske verzije, ima još raznih afričkih i australskih te istočnjačkih verzija. Američka verzija sadrži sredstvo za dizanje (najčešće prašak za pecivo) i različite količine jaja, brašna, mlijeka. Istočnjačka verzija se obično puni povrćem. U Meksiku rade tortille..

Od svih tih verzija palačinki izvući ćemo najbolje recepte...

 

Osnovni recept

  • 500 g brašna (preferiram oštro)
  • 500 ml vode
  • 500 ml mlijeka
  • malo soli, žlica šećera
  • 50 ml ulja
  • 3 jaja

 

Mnogima je ovo bilo prvo jelo koje su pripremili. Mnogi su započeli upravo  na ovom receptu. Teško da se tu može nešto promašiti. Osnovni i ogoljeli recept je jednostavan i lako se pamti (sve je nekako na 5).

Možete upotrijebiti i glatko i oštro brašno. Osobno više volim oštro brašno za palačinke. Čini mi se da se onda ljepše zapeku i dobiju one hrđave fleke koje volim vidjeti na palačinkama.

Postupak je da se prvo izmute jaja i dodaju ostali sastojci. Sve se dobro izmiješa tako da dobijemo glatku smjesu. Pečemo na tavi tako da palačinke okrećemo.

 

 

Dodaci i savjeti

  • Preporučuje se odvajanje žumanjaka i bjelanjaka. Od bjelanjaka se istuče čvrsti snijeg koji se umiješa na kraju. Tijesto će biti rastresitije.
  • U brašno možete dodati malo praška za pecivo. Palačinke će bolje narasti i bit će mekše.
  • Umjesto ulja možete koristiti rastopljeni maslac. Palačinke su ukusnije i hrskavije.
  • Umjesto dijela vode umiješajte istu količinu mineralne vode ili piva. Tijesto će biti rastresitije.
  • Umjesto mlijeka možete koristiti jogurt. Tijesto bude ukusnije.
  • Palačinke će biti ukusnije i mekše ako umiješate koju žlicu octa.
  • Palačinke se peku na malo ulja. Tava treba biti samo podmazana.
  • Da bi palačinke bile ukusnije, umjesto hladnog mlijeka upotrijebite toplo.
  • Ako radite slatku varijantu, možete dodati malo cimeta, narančine ili limunove korice, ruma, vanilin šećer. To su sve dodaci koji će oplemeniti okus.

Na Vama da primijenite neki od ovih savjeta ovisno o vlastitom stilu i ukusu kuhanja.

02.03.2018.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/48