Čarolija smokva

Sezona smokava je krenula. Smokva je slatka i ukusna, a oni koji ne vole voće zbog kiselosti, smokvi ne mogu ništa prigovoriti. S druge strane, smokva je hranjiva i ljekovita i po svemu tome je zaista izuzetno voće. Hranite se smokvama i mnoge bolesti modernog doba će vas zaobilaziti!

smokve

Uglavnom, postoje dvije vrste smokava: zelene sorte i tamne sorte sa smećkastom ili ljubičastom kožicom. Obje vrste smokava imaju tanku i mekanu kožicu i vrlo slatko i crveno usplođe. Kada se plod smokve ubere, iz ubrana ploda curi mliječni sok. Mliječni sok sadrže svi dijelovi biljke, a ficin, enzim mliječnog soka koristi se u mliječnoj industriji za zgrušavanje te u mesnoj industriji za čuvanje i poboljšavanje kvalitete mesnih proizvoda.

Plod smokve čini prema unutra uvijeni cvijet, a pravi su plod sjemenke. Cvjetove smokve teško je opaziti jer rastu unutar smokava i takve cvjetove oprašuju posebni kukci tzv. smokvine osice, a koje se razvijaju u plodovima divlje smokve. Zbog toga je važno uz divlju smokvu posaditi barem koju pitomu smokvu. Razlika između pitome i divlje smokve je u tome što pitoma smokva cvate samo ženskim cvjetovima dok divlja smokva i križanci imaju muške i ženske cvjetove.

Ljekovitost

Smokve se ubrajaju u najstarije ljekovito voće. Smokva se sa svojim nutritivnim sastavom i ljekovitim svojstvima izdiže iznad mnogih vrsta voća. Odličan su izvor vlakana. Ovaj oblik vlakana pomaže u kontroli razine šećera u krvi te snižava razinu kolesterola vežući ga u probavnom traktu. Većina prehrambenih teorija povezuje visoki unos masti i nizak unos vlakana s rakom debelog crijeva; velika konzumacija alkohola povezuje se s rakom pluća, dojke, probavnog sustava i raka jetre. Niz istraživanja pokazuje da konzumacija voća i povrća može utjecati na usporavanje pojave raka. Smokve su tu nezaobilazno voće.

Smokve imaju i veći sadržaj kalija koji zajedničkim djelovanjem s kalcijem sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka te na taj način pomaže u zaštiti krvožilnog sustava.

Smokva sadrži mineral magnezij, izuzetno važan za metabolizam mišićnih i živčanih stanica, za neuromišićnu provodljivost, za normalan rad srca i regulaciju elastičnosti (tonusa) krvnih žila, a samim tim i bolju regulaciju krvnog tlaka. Magnezij je poslije kalija najvažniji elektrolit staničnog prostora i jedan je od tri glavna elementa kostiju uz kalcij i fosfor.

Listovi su smokve jestivi i ljekoviti. Pokazalo se da imaju antidijabetičko djelovanje, snižavaju trigliceride u krvi, a pomažu i kod inhibicije rasta stanica raka.

Mliječni sok ima jako antiseptičko, fungicidno i dezinfekcijsko djelovanje. Također pomaže kod glista i ostalih crijevnih bolest, a liječi i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Postupak za liječenje bradavica je jednostavan – mliječni sok valja namazati na bradavicu ili kurje oko i oni će nakon nekoliko dana navedenog postupka otpasti.

 

Slažu se ...

Smokve se izuzetno dobro slažu sa pršutom, slaninom, plavim sirom, kozjim sirom, bademima, sjemenkama bora. Od začina možemo istaknuti papar, bosiljak, timijan.

05.09.2018.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Dobar tekst ali zavrsen apsolutnom gluposcu: "Smokve se izuzetno dobro slažu sa pršutom, slaninom, plavim sirom, kozjim sirom, bademima, sjemenkama bora" Naime, jedno od osnovnih pravila u ishrani jeste da se voce ne sme mesati ni sa cim osim sa zelenisem (blitva, spanac, itd) a pogotovu se ne sme mesati sa mesom! Ljudi su toliku prednost dali culnom uzivanju da vise niko i ne gleda da li je to pogubno za zdravlje...

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/6