Panettone, slatki kruh

Panettone je onaj visoki slatki kruh prepun kandiranog voća ili čokolade. Obično ovaj recept dođe na red pred Božić ili Uskrs. Umjesto da ga kupujete u trgovini, prepunog konzervansa i umjetnih aroma,  pripremite ga dome od domaćih namirnica.

panettone

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 svježi kvasac
  • 1,5 dl mlakog mlijeka
  • 6 jaja (4 cijela i 2 žumanjka)
  • 70 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica od jednog limuna i jedne naranče
  • čep ruma
  • 120 g omekšanog maslaca
  • 200 g grožđica
  • 50 g kandiranog voća (najbolje paše naranča)
  • možete staviti i čokoladne kapljice (ako imate)

Glazura

  • 1 bjelanjak
  • 85 g šećera
  • 45 g mljevenih badema
  • 10 g gustina

U 1 dl mlakog mlijeka namrvite kocku kvasca i dodajte žlicu šećera. Pustite 10-ak minuta da se kvasac digne.

 

Za to vrijeme spojite sve suhe sastojke kao što su brašno, sol, šećer, vanilin šećer, korica od limuna i naranče. Dodajte jaja, uzdignuti kvasac i ostatak mlakog mlijeka. Mikserom sa spiralnim nastavcima zamijesite tijesto, postepeno dodajući omekšani maslac. Miksajte 15-ak minuta dok se sav maslac ne sjedini sa smjesom. Tijesto će biti mekano, sjajno i ljepljivo. Tijesto pustite da se diže sat vremena na toplom mjestu.

 

Dok se tijesto diže, pripremite voće kojim ćete obogatiti slatki kruh. Grožđice namočite u toploj vodi s malo ruma. Ako stavljate brusnice, njih također namočite kao i grožđice. Kandirano voće po potrebi nasjeckajte. Nakon sat vremena, premijesite tijesto zajedno za pripremljenim voćem.

panettone kalup

Pripremite kalup za pečenje. To mora biti visoki, okrugli kalup jer se ovo tijesto visoko diže. Postoji i kalup namijenjen upravo za panettone, ali to se teško nađe. Ja sam koristila dvostruki obruč za tortu (fi 26 cm). Oba obruča sam spojila ljepljivom trakom, kao na slici. Sasvim je poslužilo svrsi. Unutrašnjost kalupa obložite masnim papirom. Tijesto stavite unutra i pustite da se diže još 2 sata na toplom mjestu.

Panettone se obično premazuje bijelom glazurom i posipava krupnim šećerom. Glazuru izrađujete tako da u jedan bjelanjak dodate mljevene bademe, šećer, škrobno brašno i sve skupa umutite pjenjačom. Ovom prilikom nisam izrađivala glazuru jer nisam imala vremena. Izgledalo bi puno dorađenije da sam napravila i glazuru.

 

Pećnicu ugrijte na 200 °C i pecite na toj temperaturi prvih pet minuta. Nastavite peći na 180 °C idućih 40 minuta. Kada panettone bude gotov, odmah ga izvadite iz kalupa.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 2.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/5