Moderna pašticada

Ovo je način kako će se komplicirano jelo poput pašticade češće naći na svakodnevnom stolu. Priprema pašticade je inače vrlo zahtjevna i dugotrajna. Cjelokupan klasičan recept je na ovom linku. Ne moram spominjati da pripremu pašticade morate početi dan ranije pa onda postupci špikanja, prženja, dinstanja...itd. Ovako nešto naporno se isplati poduzeti samo za svečane prilike. Međutim, nije potrebno čekati svečane prilike za uživanje u ovom jelu. Postoji puno jednostavniji način. Potreban vam je samo jedan uvjet, a to je lonac za sporo kuhanje ili crock pot. 

 

Crock pot nisam uopće nabavila za izradu jela. Bio mi je potreban za izradu sapuna i tako je došao u moju kuću. Za sapune je izvanredan i zaista olakšava postupak. Idealan je za još jednu svrhu, a to je pašticada. Kao stvoren!

 

Kada pripremate pašticadu u crock pot-u, nema više naporne obrade mesa u smisli špikanja, namakanja, ekstra prženja i slično. Postupak se svodi da sve stavite u lonac i ostavite na dugo, dugo i blago kuhanje. Ovo dugo kuhanje na niskoj temperaturi odradi sve što je potrebno za ukusnu pašticadu. Meso postaje iznimno mekano, a svi okusi se savršeno spoje.

pašticada

Sastojci su sasvim isti kao i kod klasične pašticade, ali je izrada bitno jednostavnija

Sastojci

  • 1,5 kg junećeg buta
  • 150 g suhe slanine
  • 2 mrkve
  • 1 korijen peršina s lišćem
  • dio celerovog korijena s malo lišća
  • 2 glavice luka
  • 4 - 5 režnja češnjak
  • 2 dl prošeka ili zašećerenog crnog vina
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 žlice vinskog octa
  • 1 konzerva pelata (ili 4 do 5 svježih šljivar rajčica)
  • začini: 1/2 žličice muškatnog oraščića, 15-ak klinčića, 3 lista lovora, 2 grančice ružmarina
  • 1 žličica soli, papar
  • 2 suhe šljive ili koja suha smokva

pašticada

Na dno posude crock pot-a stavite najprije slaninu nasječenu na šnite. Dodajte nasjeckani luk, izribanu mrkvu, izribani krojen celera i peršina.

pašticada

Lišće celera i peršina također dodajte, ali njega ne morate usitnjavati. U ovom momentu dodajte i većinu začina: klinčiće, muškatni oraščić, lovor, suhe šljive ili smokve.

pašticada

Meso buta isijecite na krupne komade . Bitno je da siječete poprečno na smjer mesnih vlakana (kao i šnicle). Prebacite meso u lonac.

pašticada

U 2 dl crnog vina umutite žlicu šećera, žlicu koncentrata rajčice i dvije žlice octa. Dobro promiješajte i prelijte meso u loncu.

pašticada

Zalijte meso s jednom konzervom pelata, dobro posolite, popaprite i stavite koju grančicu ružmarina.

pašticada

Kuhati u crock pot-u 5 sati. Cijelo vrijem kuhati na "High". Nije potrebno ništa miješati. Nakon 4 sata izvadite svo meso na tanjur. Po mogućnosti izvadite grančice ružmarina i lovora. Štapnim mikserom usitnite sadržaj lonca. Vratite meso i kuhajte još sat vremena na "Low".

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/1