Kašasti sokovi - smoothie

Kašasti sokovi ili smoothie su najčešći način primjene sirove hrane. Mogućnosti su ogromne i veliki je broj namirnica koje odlično pašu u ovakav obrok. Recepte, količinu i izbor namirnica kreirate sami po svojim potrebama, ukusu i uvjerenjima. Netko voli rjeđi, a netko gušći sok, pa će dodavati manje ili više vode. Sve uglavnom ispadne ukusno. Moji recepti su samo primjeri za nešto što ćete sami raditi.

smoothie  

Netko voli kombinirati puno namirnica i tako će raditi. Ja to ne volim. Volim kada ih ima malo i kada svaka namirnica ima svoje mjesto u receptu. Kvaliteta i ukus smoothie-a ovisit će o kvaliteti namirnice. Naravno da smoothie od jabuka i špinata iz Konzuma neće imati isti ukus kao isti smoothie od domaće uzgojenih namirnica. Razlike su zbilja velike. Bolje je uzeti bilo kakvu prirodnu namirnicu nego bilo što od te umjetno uzgojene, isforsirane hrane kakva se nudi po dućanskim tezgama

 

Prihvatila sam kašaste sokove zato što mi omogućavaju konzumirati namirnice koje prije nisam mogla. Koštice nara i grožđa su na primjer vrlo ljekovite, ali bez blendera ih je teško konzumirati i tijelo ih teško probavlja u potpunosti. Puno je divljih biljaka, poput trpuca, koprive, matičnjaka, mente, divljeg luka koje su izuzetno ljekovite, ali ih je zbog specifičnog okusa teško uključiti u jelovnik. Blender je te biljke ipak više približio svakodnevnom jelovniku.

 

Najbolje je jutro započeti s takvim obrokom. Sirovo voće i povrće je prepuno enzima, vitamina, minerala, raznih antioksidansa. Ujutro nahranite tijelo takvim visokovrijednim sastojcima i lakše ćete izdržati radni dan. Ovakav obrok lako je i uzeti sa sobom na posao. Miksajte što imate i kako vam paše.

 

Jedina mana obroka pripremljenih u visoko-brzinskim blenderima je oksidacija. Primijetit ćete da neke namirnice brže ili sporije oksidiraju kad ih se usitni. Dodavanje limuna ili limete može usporiti oksidaciju, međutim preporuka je što prije konzumirati takvu hranu. Sirovu hranu i konzumiramo zbog prisutnosti antioksidansa, pa zato treba paziti na tu činjenicu. Nemojte čuvati blendanu hranu po hladnjaku ili je ostavljati za drugi dan.

 

Osim voće i povrća, probala sam dodavati kefir, kombuchu, cimet,  đumbir, kurkumu, kokosovo ulje, cvjetni pelud, med, agava sirup. Mašti nema kraja i sve ovisi što paše vašem organizmi i što volite. Od sjemenki: lan, sezam, sjemenke suncokreta, sjemenke buće...Užitak je pronaći nešto što vam odgovara.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Pravila sam si jedno vrijeme smoothie od jabuke i tušta ili špinata,ne samo da imaju izvrstan okus nego rade čuda u organizmu. Poslije mjesec dana učestalog ispijanja kašastih sokova imala sam željezo i hemoglobin na jako visokoj razini, doktor je bilo iznenađen i čak je komentira da su vrijenosti hemoglobina na razini oni koji imaju muškarci...

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/3