Karbonara

Pasta carbonara je originalno talijanski recept koji koristi špagete, jaja, slaninu i nešto začina. Puno je izvedenica ovog jela i svi mi radimo karbonaru na neki svoj način. Kod talijanske verzije recepta naglasak je na nekoliko stvari, a to su:

 

- Nikako raskuhati špagete.

 

- Slanina je obavezni sastojak i daje karakterističan okus. Slaninu nemojte pokušavati zamijeniti šunkom ili sličnim jer to onda više nije karbonara.

 

- Jaja trebate brzo umiješati i nemojte ih previše zagrijavati. Jaja se ne smiju zgrudati na temperaturi. Originalno, jaja su jedino vezivo u ovom jelu. Zato je jako bitno da se ne zgrudaju i ostanu u glatkoj formi. Kako nema pretjeranog zagrijavanja jaja, za ovo jelo koristite samo svježa i sigurna jaja. Ako niste sigurni u jaja i želite ih termički jače obraditi, koristite dodatak vrhnja koje će dodatno povezati tjesteninu.

carbonara

Sastojci

  • 350 g špageta
  • 100 do 200 g špeka
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 jaja
  • malo parmezana
  • sol, papar
  • dodatni sastojci mogu biti kosani peršin i 1 dl vrhnja za kuhanje

Skuhajte špagete al dente.

 

U tavi popržite slaninu dok ne pusti masnoću. Dodajte malo češnjaka.

 

U tanjuru vilicom umutite jaja.

 

Ocijedite tjesteninu i dodajte je na tavu sa slaninom. Tavu maknite s vatre i dodajte jaja. Tavu više ne vraćajte na vatru. Toplina tjestenine će dovoljno zagrijati jaja.

 

Pospite sirom i svježim peršinom te poslužite.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/2