Jesenski kolač s rogačem

Sočan kolač od rogača i jabuka, grožđica, šljiva s mirisom ruma. Prava jesenska rapsodija. Reklo bi se na prvi pogled da se radi o čokoladnom kolaču, čak i okusom dosta sliči. Tamna čokolada je samo glazuri, a boju ostalog dijela kolača daje tamni muscovado šećer i rogač. Kolač je sočan i mirisan. Kako sliči na čokoladno kolač, djeca ga rado prihvaćaju, a ustvari ste im podvalili gomilu zdravih namirnica.

kolač s rogačem

Sastojci

  • 3 jaja 
  • 1 šalica smeđeg šećera 
  • 1 šalica brašna 
  • 1/2 šalice ulja 
  • 1/2 šalice mlijeka 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 200g mljevenog rogača
  • 100g grožđica 
  • 4 jabuke
preljev
  • 5 žlica džema od šljiva
  • 1 dl ruma + 1 dl vode
glazura
  • 200 g tamne čokolade
  • malo ulja
  • malo mlijeka

kolač s rogačem

Razdvojite žumanjke i bjelanjke. U žumanjke stavite tamni, nerafinirani šećer i i vilicom razbijte grude. Pjenasto izmiješati te dodati ulje, brašno prosijano s praškom za pecivo i mlijeko.

kolač s rogačem

Dodati mljeveni rogač i naribane jabuke.  Bjelanjke istući u čvrsti snijeg i lagano kuhačom umiješati u tijesto.  Na kraju dodati grožđice namočene u rumu.

kolač s rogačem

Peći oko 30 min na 180 stupnjeva. Preliti preljevom pa  onda čokoladnom glazurom.

kolač s rogačem

Kao preljev je najbolje koristiti domaći džem od šljiva. Džem od šljiva sjediniti s vodom i rumom. Ovaj preljev je odličan jer se osjete komadići šljiva.

 

Za čokoladnu glazuru napravite sljedeće. Stavite malo ulja da se zagrije i potom malo manje mlijeka da se "prži" na ulju i onda ubacite čokoladu da se topi. Preliti kolač čokoladom i staviti na hlađenje.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/7