Čvarkuše
Izrada ovih pogačica oduzima dosta vremena, ali jednom kada se odlučite za njih, vrijedi se potruditi. Čvarkuše su ustvari lisnato tijesto sa masnoćom iz čvaraka (umjesto maslaca koje ide u klasično lisnato).
Sastojci
Tijesto
- 1 kg glatkog brašna
- 1 žlićica soli
- 2 - 3 dl mlijeka
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 cijela jaja (1 za tijesto, a drugo za premaz)
- 1 žlica šećera koja ide u mlijeko
- 1 kocka kvasca
Nadjev
- 40 dkg mljevenih čvaraka
- 1 žlica papra
- 1 žlica soli
Kvasac namočiti u mlakom mlijeku, zajedno sa žlicom šećera i pustite da se malo digne. U zdjelu sa brašnom , dodati jedno jaje, sol, vrhnje, ulje i kvasac te umijesiti tijesto dodavajući mu toplo mlijeko po potrebi. Ostavite tijesto na toplom mjestu da udvostruči volumen.
Čvarke sameljite zajedno sa soli i paprom.
Kada tijesto bude spremno, razvaljajte ga i premažite namazom od čvaraka. Lijevu stranu tijesta preklopoite do sredine, desnu stranu također preklopite do sredine i sve preklopite još jednom.Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 30-45 minuta. Na isti nači nastavite preklapati tijesto još 4 puta uz navedeno vremensko odmaranje tijesta u hladnjaku.
Tijesto razvaljate na debljinu od 2-2,5 cm. Izrezujte okrugle oblike promjera 6 cm i stavljajte ih na lim prekriven papirom za pečenje. Po želji na površini pogačica napravite nožem mrežicu. Ostavite pogačice da se dižu 20-30 minuta. Prije pečenja ih premažite razmućenim jajem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180˚C 20 minuta.
Čim oblikujete pogačice, možete ih zamrznuti. Kad ih odmrzavate, puštate ih da se dignu pa ih onda pečete. Friško pečene pogačice su uvijek ukusnije.
Piše: Sunčica Pećnjak
Ocijenite ovo:
prosjek 4.0 (2 glas(a)/ova)