Crveno zelje na salatu

Ljubitelj zelja baš i nisam, no, nedavno sam kupila jednu glavicu crvenog zelja, potaknuta drugim kupcem. Žena je tražila upravo crveno zelje, jer je njezino dijete htjelo jesti zelje na salatu. To baš i nije danas česta pojava, da dijete želi povrće, a ja si mislim tada, pa i ja bih mogla to jesti, dugo nisam. Zadnji put sam ga jela prije više od godinu dana, što je neoprostivo. Tada sam ga jela pripremljenog prema odličnom receptu s jedne njemačke LCHF stranice.

crveno zelje salata

Ovaj moj recept je LCHF, ali spada i u ketogenu prehranu.

Ova salata mi se više čini kao neki prilog uz meso, recimo, no, odlična je i kao samostalno jelo.

 

Zelje je bogato kalijem, nekim vitaminima, prvenstveno C-vitaminom. Crveno zelje dobiva boju od antocijanina, vrlo jakog antioksidansa, koji je jači i od C-vitamina. Zelje je bogato i vlaknima, tako da nije baš sjajno pojesti ga više od 200 g dnevno, ako imate probleme sa crijevima, može izazvati nadutost i slične probleme. Salata je ukusna, tada se zaboravi na sve to.

Sastojci za salatu, 2 obroka:

 

  • Od glavice crvenog zelja od oko 1kg odrežite manje od pola, tako da ostane i jedan dio zadebljanja u tom dijelu. Kad naribate, imat ćete oko 300 g zelja, možda i manje. Zelje naribajte, tako se omekšava. Samo narezano, ostaje tvrdo, meni je to tada nejestivo. Zadebljani dio ostaje vam u ruci da lakše ribate, taj dio bacite.
  •  
  • 1 veliki avokado, mora biti mekan, ali ne premekan, prepoloviti ga i žlicom ga rezati i stavljati u zdjelu
  •  
  • 2-3 cvijeta cvjetače, prethodno skuhanih u juhi
  •  
  • sol
  •  
  • 2-3 žlice jabučnog ili vinskog octa, ja koristim svoje, domaće
  •  
  • 4 žlice maslinovog ulja, ja znam koristiti i avokado ulje, može se dodati i malo bučinog ulja

Priprema

Pomiješati naribano zelje, žlicom narezan avokado i skuhanu, usitnjenu cvjetaču, dodati sol, ocat i ulje i dobro pomiješati. Salata je bila najbolja tek drugi dan, tada je zelje malo omekšalo, a okusi su se sjedinili. Mi smo ju jeli uz pečenu piletinu.

Dobar tek!

Piše: Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/27