Biskvit od trešanja

U zadnje vrijeme gotovo svaki dan napravim ovaj biskvit. Trešnje su u punoj sezoni i ima ih napretek. Treba ih nekako što bolje iskoristiti i uklopiti u jelovnik. Ovaj biskvit podnosi veću količinu trešanja pa ih slobodno možete gusto slagati. Okus biskvita me oduševio i sviđao mi se ovakav duguljasti oblik štruce koja se reže. Mekan, sočan i s puno trešanja. Paše mi kao doručak, užina za školu ili posao, a ponekad i večera.

 

Količinu šećera sam smanjila na najmanju moguću. Griz odlično djeluje u ovom biskvitu jer daje sočnost i upija višak soka od trešanja. Vanilin šećer ne stavljam jer je to aroma iz laboratorija i može biti štetna. Biskvit radim u uskom kalupu za kruh po slijedećem receptu.

biskvit od trešanja

Sastojci

  • 800 g trešanja
  • 3 jaja
  • 1 čaša jogurta (ili kiselog vrhnja)
  • 1/2 jogurtove čaše ulja
  • 80 g šećera
  • na vrh noža soli
  • 200 g oštrog brašna
  • 50 g griza
  • mala žličica sode bikarbone ili praška za pecivo

Trešnje očistite od koštica.

 

Razdvojite bjelanjke i žutanjke. U bjelanjke dodate malo soli i istučete ih u čvrsti snijeg.

 

Žutanjke dobro izmiksate sa šećerom. U žutanjke dodate ulje, jogurt i na kraju umiješate smjesu brašna, praška za pecivo i griza. Sve zajedno dobro promiješate i lagano umiješate snijeg od bjelanjaka.

 

U uski kalup postavite masni papir. Žlicom stavite malo smjese biskvita pa onda naslažete red trešanja. Ponovo žlicom stavljate smjesu biskvita. Postupak ponavljate sve dok imate sastojaka.

 

Stavite peći u pećnicu pola sata, na 200 °C. Kada se štruca dobro ohladi, režete lijepe šnite.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/0