Antioksidans torta

Savršeno zdrava i prirodna torta! Nema brašna, jaja ili šećera! Sadrži puno orašastih plodova, datulje, naranču, limun, borovnice, kokosovo ulje i med. To je način kako iz zdravih sastojaka napraviti nešto fino. Torta nije nimalo jeftina, ali treba se tu i tamo malo počastiti. Umjesto borovnica možete koristiti aroniju, kupinu i slično voće bogato antioksidansima. Zato se i zove antioksidans torta. U antioksidativnom učinku podupiru i orasi koji obogaćuju zdravim masnoćama i daju zasitnost. Sve je prožeto finom aromom naranče, borovnica i datulja.

 

Izrada je jednostavna i nema pečenja. Jedino morate imati dobru sjeckalicu koja može usitniti orahe i sa ostalim sastojcima napraviti gustu pastu. Od običnih oraha radite koru, a od indijskih oraha svijetlu kremu. Kokosovo ulje je jedini sastojak koji sve povezuje, a donekle to čini i med. Med i datulje daju sasvim dovoljnu slatkoću.

torta

Kora od oraha
  • 2 šalice običnih oraha
  • 1 šalica datulja (u nedostatku mogu i grožđice)
Svijetla krema od indijskih oraha
  • 3 šalice indijskih oraha
  • 3/4 šalice soka od cijeđene naranče
  • 1/2 šalice bagremovog meda
  • 1/2 šalice otopljenog kokosovog ulja
  • sok od jednog limuna
  • korica od iscijeđene naranče
  • na vrh noža soli
Sloj od borovnice
  • 2 šalice svježe ili zamrznute borovnice
  • 1/4 već pripremljene smjese od indijskih oraha

 

Najprije izradite donju koru tako da usitnite obične orahe i datulje. Što ih sitnije usitnite, to će se smjesa bolje držati skupa. U manji okrugli kalup utisnite nastalu smjesu i stavite u zamrzivač dok ne napravite svijetlu kremu.

 

Za svijetlu kremu najprije usitnite indijske orahe. Što ih sitnije usitnite, krema će biti kremastija. Dodajte sve ostale sastojke i ujedinite ih u gustu pastu. Vaša sjeckalica mora biti dosta izdržljiva za ovaj postupak. Kremu izlijte na koru, ali sačuvajte oko 1/4 nastale kreme i stavite na stranu. Tortu ponovo vratite u zamrzivač.

 

Borovnice površno isjeckajte sjeckalicom. Dobro je da ponegdje ostanu i krupni komadići. Umiješajte u borovnice ostatak smjese i prelijte time tortu. Sada tortu odložite u hladnjak i pustite barem jedan dan da se sve konsolidira.

 

Samo da napomenem. Djeca baš i nisu oduševljena ovakvom slasticom, ali odrasla populacija će itekako uživati i cijeniti ovaj desert.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 4.33 (6 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/3