Hrana i recepti

Hrana je najdjelotvorniji lijek. Organski uzgojena, svježa i po mogućnosti lokalno uzgojena hrana je najbolja za zdravlje.

Livadni sok

Livadni sok

Početak proljeća je izuzetan moment u prirodi kada ima najviše mladih, jestivih,[...] - više

Punjena jaja

Punjena jaja

Iako je ovo odlično uskrsno jelo, često ga pripremam i inače, obično za večeru u[...] - više

Smoothie od mišjakinje i drugih proljetnica

Smoothie od mišjakinje i drugih proljetnica

Mišjakinja je idealna za proljetnu okrepu u svježe izrađenim sokovima. Ima sočno[...] - više

Krem juha od čičoke

Krem juha od čičoke

Krem juha od čičoke je izuzetno ukusna juha. Kada otkrijete ovu juhu, uvijek ćet[...] - više

Maslačak salata

Maslačak salata

Ovo je bila prva proljetna salata ove godine. Lišće maslačka je tek krenulo i po[...] - više

Divlje šparoge

Divlje šparoge

Divlje šparoge su najranija vrsta mladog, proljetnog povrća. Naravno, sve to dol[...] - više

Divlji luk

Divlji luk

Latinski: Allium ursinum L.   Drugi nazivi: divlji češnjak, medvjeđi luk, pasji [...] - više

Recepti po sezonskim namirnicama

Sljedeći sezonu slijedimo prirodni ritam koji je najbolji za organizam. Sasvim je nepotrebno imati sve u svako doba godine. "Neimanje" nečega je važno koliko i "Imanje" i to treba naučiti cijeniti.

Divlji luk

Divlji luk

Latinski: Allium ursinum L.   Drugi nazivi: divlji češnjak, medvjeđi luk, pasji [...] - više

Kopriva

Kopriva

lat. Urtica dioica   Nazivi: obična kopriva, prava kopriva, pitoma kopriva, žara[...] - više

Čičoka

Čičoka

lat. Helianthus tuberosus   Nazivi: divlji krumpir, topinambur, slatki krumpir, [...] - više

Jaglac

Jaglac

Svi se veselimo kada nakon zime ugledamo ovu biljku. Tijelo je nakon zime iscrpl[...] - više

Mak

Mak

Mnoge prirodne namirnice poput maka, zaboravljate da uopće postoje. Nikome nisu [...] - više

Nar, lijek novog doba

Nar, lijek novog doba

Na tržnicama je u jesen i većim dijelom zime prisutan nar. Ne zaobilazite ga, je[...] - više

Šipak, prirodni multivitamin

Šipak, prirodni multivitamin

Naberite ove ljekovite plodove divlje ruže! Ove bobice sadrže puno više vitamina[...] - više

Grožđe - izabela

Grožđe - izabela

Pretpostavlja se da je hibrid izabela nastala prirodnim križanjem Vitis labrusc[...] - više

Čarolija smokava

Čarolija smokava

Čarolija smokva Kada ste zadnji put pojeli smokvu sa stabla? Rano jutarnju, hlad[...] - više

Rajčica je izašla iz raja

Rajčica je izašla iz raja

Iako službena medicina nije priznala rajčicu kao ljekovitu biljku, sve je više m[...] - više

Lavanda

Lavanda

Grmolika mediteranska biljka porijeklom s grčkih otoka i dugačke povijesti. Iako[...] - više

Izrada biljnih sirupa

Izrada biljnih sirupa

U toplom dijelu sezone možete izrađivati sokove i sirupe od mnogobrojnih cvjetov[...] - više

Kupus

Kupus

Kupus bijeli i crveni, kelj, karfiol, koraba, prokulica, brokula, raštika ...sve[...] - više

Tušt, portulak

Tušt, portulak

lat. Portulaca oleracea   Nazivi: portolak, portulak, tušt, tušanj   Tušt ste si[...] - više

Trešnje

Trešnje

Trešnje dozrijevaju tokom lipnja i kao sezonsko voće su izrazito cijenjene. Kao [...] - više

Pizza

Pizza

Pizza je možda najpopularnije jelo na svijetu. Ovaj recept je svima omiljen i sv[...] - više

Maslačak

Maslačak

lat. Taraxacum officinale   Narodni nazivi: žutinica, mličika, mljekača, žućanik[...] - više

Naranča, kraljica zime

Naranča, kraljica zime

Dalmatinska naranča je spas u zimskim mjesecima. Ljekovito je meso ploda, kora, [...] - više

Višnje

Višnje

Višnje su izuzetno bogate vitaminima i mineralima i zato su blagodat za organiza[...] - više

Jaja su superhrana

Jaja su superhrana

Prirodna jaja su lijek i superhrana. U svoju ishranu uvrstite prirodna jaja kao [...] - više

Jagode

Jagode

Krajem travnja stižu prve, crvene, sočne, primamljive jagode. To je prvo sezonsk[...] - više

Palačinke

Palačinke

Palačinke su jedan od najosnovnijih, a zapravo i jedan od najstarijih recepata! [...] - više

Najzdraviji krumpir je ljubičasti

Najzdraviji krumpir je ljubičasti

Ne, ne radi se o nekom GMO krumpiru naštimanih svojstava i prekrasne boje. Uprav[...] - više

Šljive

Šljive

Bistrica, modrica, modra šljiva je voćka velike važnosti u voćnjaku. U ovim kraj[...] - više

Cikorija, vodopija

Cikorija, vodopija

  Svi znamo za prekrasne plave cvijetove koje nalazimo posvuda. Ta biljka nije z[...] - više

Stolisnik

Stolisnik

Lat. Achillea millefolium   Drugi nazivi: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, pap[...] - više

Orah

Orah

Gotovo svaka okućnica ima poneki orah i svi znamo da oko oraha ništa ne raste, a[...] - više

Bazga

Bazga

Bazga je od davnina poznata kao hrana i kao lijek.  U ovim podnebljima je često [...] - više

Sirova hrana

Sirova hrana

Negdje u svojoj suštini svi znamo da sirova hrana najsavršenija , a sve ostalo [...] - više

Cikla, korijen zdravlja

Cikla, korijen zdravlja

Jesen je i krenite u potragu za svježom ciklom. Ovaj ljubičasti korijen je pravi[...] - više

Godina gljiva

Godina gljiva

Ovogodišnje obilne kiše (2014.) nisu nikome donijele ništa dobro, međutim čini m[...] - više

Meksička jela

Meksička jela

Meksička kuhinja je karakteristična po bogatim okusima, intenzivnim začinima i r[...] - više

Tikvice, bundeve, buče...

Tikvice, bundeve, buče...

Tikvice, tikve, buče, bundeve su zapravo ista vrsta s mnogo različitih boja i ob[...] - više

Dalmatinsko roštiljanje

Dalmatinsko roštiljanje

Izvorna dalmatinska kuhinja, izvorni recepti i način pripreme. Autentični teksto[...] - više

Kineska jela

Kineska jela

Kineska kuhinja je poznata kao iznimno zdrava kuhinja, a Kinezi su poznati po du[...] - više

LCHF - Recept po recept

LCHF - Recept po recept

Sve je počelo prije godinu dana, točnije, 15. ožujka 2012. godine. Započelo je š[...] - više

Ideje za vaš roštilj

Ideje za vaš roštilj

Dolaskom tople sezone otvara se i sezona roštilja.... Roštilj je  najstarija kul[...] - više

Rođendanska jela

Rođendanska jela

Pripremanje jela za rođendan je zaista težak zadatak. Dječji rođendani su posebn[...] - više

Jela od mljevenog mesa

Jela od mljevenog mesa

Mljeveno meso, bilo svinjetina, junetina ili piletina lako se obrađuje, oblikuje[...] - više

Stevia, najslađa biljka

Stevia, najslađa biljka

Stevia je najslađa biljka na svijetu!  Listovi su 35 do 45 puta slađi od šećera.[...] - više

Maštoviti svinjski odresci

Maštoviti svinjski odresci

Ako su Vam dosadila standardna jela od svinjskih odrezaka, onda je ovo tema za V[...] - više