smeđi šećerSmeđi šećer

Smeđi šećer je otprilike 3 puta skuplji od bijelog. Da li ta cijena opravdava kvalitetu?


Bijeli šećer nastaje u postupku kristalizacije. Rezultat kristalizacije su bijeli kristalići i melasa. Melasa je gusti, slatki tamnosmeđi ili tamnozeleni sirup. Melasa sadrži oko 50% šećera, ali i hranjive tvari, esencijalne aminokiseline, željezo, kalcij, kalij, fosfor i magnezij, pa se uspoređuje s medom. Melasa od šećerne repe uglavnom koristi u prehrambenoj industriji i proizvodnji alkoholnih pića i nije tako dobrog okusa kao što je melasa šećerne trske.

 

Smeđi šećer se u pravilu dobiva iz šećerne trske jer je melasa iz trske prihvatljivijeg okusa i mirisa za ljude. Zato melasa šećerne trske ima širu upotrebu u domaćinstvu. Smeđi šećer može biti nerafiniran ili samo djelomično rafiniran. Zato imate vrste smeđeg šećere različite boje i vlažnosti. Onaj koji je nerafiniran je tamne boje i zrnca kao da se lijepe. Na slici možete vidjeti kako izgleda pravi smeđi šećer. Iako je prilično neugledan, izuzetno je ukusan. Najbitnija i najvažnija odlika smeđeg šećera je da melasa ostaje sastavni dio njegovih kristala. Zato je to nutricionistički zdrava i bogata namirnica. Velika je razlika kada je melasa dio kristala od situacije kada se kristali bijelog šećera samo boje melasom.

 

obojani smeđi šećerUpravo se takva situacija događa na tržištu. Možete kupiti jeftine vrste smeđeg šećera, ali time dobivate samo bijeli šećer poprskan melasom. Takva namirnica je zapravo nutritivno jednaka bijelom šećeru i nimalo ne opravdava cijenu. Ako već kupujete smeđi šećer otopite žlicu tog šećera u pola čaše vode. Ako na dnu ostanu bijeli kristali, onda se sigurno radi o obojenom šećeru. Ovo je dakle šećer koji je prošao potpuni tehnološki postupak rafiniranja (bijeljenja) te je naknadno prskan melasom koja se skida u potpunosti.  Ako vam na dnu ostanu svijetlo smeđi kristali, onda se radi o pravom smeđem šećeru gdje je melasa dio šećernih kristala. Na desnoj slici slikala sam upravo takav šećer koji je u vodi otpustio boju i postao noramlni bijeli šećer. Kupila sam ga za oko 18 kn i to je zaista prevara.

U procesu razgradnje šećera organizam koristi minerale poput magnezija i vitamine B skupine. Za razgradnjom bijelog šećera troše se minerali iz samog organizma. Dakle, bijeli šećer iscrpljuje vaše mineralne rezerve. Smeđi šećer barem djelomice nadoknađuje mikronutrijente koji se gube njegovom razgradnjom.Čini se da je u šećeranama jednostavniji postupak da se bijelim kristalima naknadno dodaje melasa nego da se direktno proizvodi smeđi šećer. Izbjegnite ovu namirnicu, jer takva namirnica nema nikakvog opravdanja niti nutritivno, niti cijenom. Prvo u što se morate uvjeriti prilikom kupnje je to da kupujete šećer od šećerne trske. Ako je od šećerne repe, onda se sigurno radi obojenom šećeru. Testirajte svoj šećer na navedeni način kako bi vidjeli da li se zaista radi o pravom smeđem šećeru. Među nerafiniranim šećerima koje možete kupiti je Muscovado. Ako je pravi Muscvado, onda je to prava poslastica. Stvarno je ukusan i bogatog okusa. Kava s takvim šećerom je meni najfinija kava. Kada probate takvu kavu, od tada se odlučite ipak kupovati ovakvu namirnicu bez obzira na cijenu. Billington's Muscovado tamni šećer (porijeklo Mauricius) je nešto najbolje što sam probala od svih mogućih šećera. Našla sam ga jednom prilikom u Metro-u i više nikad. Encianov Muscovado je jeftiniji, ali nije ni blizu tom okusu.
 

 

13.02.2016.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)...sve su u osnovi industrijski SECER oznacile kao OTROV, a danasnja nauka zalaze se za zabranu prodaje secera u marketima, prodavaonicam i dasecer morao bi biti samo NA RECEPT DOSTUPAN. prema tome SECER je zlo koje je recimo u KINI nemoguce naci na stolovima vecine restorana, u Kambodzi morate licno traziti secer, itd,,,,prema tome SVIH SECERA OD BRAON, TECNOG, itd do RAFINIRANOG karakteristika je BOLEST!!!! MED je jedino rjesenje ili prirodni pekmezi bez secera,,jabuka itd

....... posebnu paznju privlace me knjige arapsko-azijskog porijekla te njemacke knjige.

godinama proucavam razne knjige od starih do online izdanja.

Kupila sam jučer u Konzumu Encianov Muscovado i zbilja je prefin. Izgledom je taman i sitnih zrnaca koja se lijepe i stvaraju se grudice. Vjerujem da je pravi. Vidjela sam i neki Billington-ov (ne Muscovado), no nisam ga uzela jer, iako visoke cijene, izgledom me podsjećao na jefitne, obojane smeđe šećere (poput ovog na Vašoj drugoj slici, čak je imao još svjetliju boju).

Ja kupujem sirovi šećer od trske koji je 100% prirodan i nisu svi smeđi šećeri obojani sa melasom ili sirupom... Inače bi melasa od šećerne trske bio najzdraviji zaslađivač...postoji i vrlo cijenjeni palmin šećer koji je također smeđi...također po ayurvedi kažu da med nebi trebalo koristiti tamo gdje prelazi 45 stupnjeva jer tada postaje opasan za organizam, jer se naime zalijepi za crijeva i Ayurveda kaže; Ne očisti ga ni 10 Pančakarmi (tehnika čišćenja)

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/0