Smilje

lat. Helichrysum italicum

 

Nazivi:imortela, cmilje, zlatnocvita trava, zneljek, sneljek, laska kamilica, marjetica

 

Botanički naziv biljke potječe od grčkih riječi helios što znači sunce i chrysos zlato. Ime vrste italicum ukazuje na područje Italije. Francuski i engleski naziv immortell, u prijevodu besmrtan, ukazuju na jedinstvenu odliku ove biljke da zadrži boju i nakon što se osuši. Smilje nazivaju vječnim cvijetom i eliksirom mladost, a to ime je sasvim opravdano.

 

Smilje je karakteristično po žutim cvjetovima koji formiraju nekoliko žutih, glavičastih cvatova. Biljka je dvodoma. Muški cvjetovi su neugledni, cjevastog oblika. Nakon oplodnje cvjetovi brzo sazrijevaju. Vrijeme cvatnje je u lipnju i srpnju. Cvjetne glavice se ubiru prije samog otvaranja. Okus i miris je izrazito aromatičan.

smilje

Smilje je mediteranska je biljka, trajnica koja raste na sunčanim kamenjarima, Smilje podnosi visoke ljetne temperature krša i kamenitih terena, traži jače sunčevo zračenje, a može podnijeti i oštrije zime zbog čega se prirodno nalazi i na višim nadmorskim visinama. Traži dobro drenirano tlo koje može biti i oskudno, ali mora biti bogato kalcijem. Zato su krševita mjesta priobalja idealna za ovu vrstu i na tom području ova biljka je samonikla. Ova biljka će uspjeti i na kontinentu, ali nikad neće imati tako aromatski snažan sastav kao one iz Dalmacije. Zato je Dalmatinsko smilje posebno vrijedno. Ističe se visokim udjelom italodiona koji pomaže u regeneraciji tkiva i apsorpciji hematoma. Ima rijedak kemijski profil koji uključuje snažne protuupalne spojeve. Ljekovit sadržaj su jake gorke tvari, ftalidi, flavonoidi.

 

Najveća primjena smilja je u području ljepote jer učinkovito djeluje protiv starenja kože. Koristi se za izradu za eteričnog ulja, macerata, krema, hidrolata. Premda je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je u upotrebi protiv bora, mrlja (balansira pigment kože i na taj način pomaže kod raznih mrlja na koži.) i drugih znakova starenja.

Ljekovito djelovanje

Liječi razne ožiljke na koži, zaustavlja krvarenja, smanjuje svrab kod zarašćivanja rana, pomlađuje kožno tkivo, potiče proizvodnju kolagena, pomaže liječenju akni, strija, dermatitisa, ekcema, psorijaze, rozacee, popucalih i lomljivih kapilara, pojačava optok limfe i cirkulaciju, pomaže kod reumatskih bolesti, alergija i virusnih oboljenja, liječi hematome i varikozne vene, djeluje kao prirodni analgetik, smanjuje bol i upale u mišićima te poboljšava cirkulaciju, smanjuje bol i oticanje hemoroida.

smilje

Čaj

Čaj od smilja zaboravljen je lijek za poticanje izlučivanja žuči i čišćenje jetre. U tom pogledu jednako je učinkovit kao i puno poznatije biljke - artičoka, čičak, korijen maslačka ili sikavica. Pojačava i stvaranje probavnih sokova u želucu te lučenje probavnih enzima iz gušterače. Stoga je idealno prirodno rješenje za sve one koji pate od problematične probave. Narodna medicina tradicionalno preporučuje čaj od smilja za liječenje dišnih organa i kašlja, za osjetljivost nosne sluznice, alergije i glavobolje, reumatske tegobe, bolesti kože (oblozi i ispiranje).

 

Jedna čajna žličica usitnjenih cvjetova smilja prelije se s 2 dl vruće vode. Pusti se poklopljeno pola sata te se procijedi. Pije se dvije do tri šalice čaja dnevno kod tegoba s dišnim putovima zaslađeno s medom, nezaslađeno kod tegoba s želucem i žuči. Ovako pripravljenom čaju od smilja može se dodati stolisnik, kamilica, metvica i trputac.

smilje

Macerat smilja

Macerat je pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. Nakon određenog vremena, ulje izvlači ljekovita svojstva iz biljke. Smilje odlično ispušta i otapa ljekovite tvari u ulju i zato su ti macerati izuzetno važni i ljekoviti. Najlogičniji izbor za otapanje smilja je maslinovo ulje jer potječu iz istog podneblja, iako se narvno mogu upotriebiti i druga bazna ulja. Sve o maceratu smilja i izradi pročitajte ovdje.

Piše: Sunčica P.