Škarpina na teću

Škarpina pripada prvom najcjenjenijem redu oborite ribe. To se vidi i po njenoj cijeni na ribarnici. Izbjegavala sam dugo tu ribu i zbog cijene, a i zbog toga što je nisam znala očistiti s obzirom da ima otrovne bodlje. Na sam pogled riba izgleda drukčije od svih drugih. Crvena boja i oštre peraje jednostavno vas odbijaju jer upozoravaju na opasnost. Prve primjerke ove ribe sam dobila na poklon pa sam ih morala spremiti i naučiti čistiti. Sva sreća da je tako jer tko zna koliko dugo bi još izbjegavala tu ribu. To bi bila prava šteta jer iza tog odbojnog izgleda ove ribe, krije se vrhunski ukusan zalogaj. Sada mi je jasno zašto je škarpina toliko cijenjena i više ne propuštam prilike na ribarnici. Čak su više cijenjene veći primjerci škarpine nego oni manji. Cijena veće škarpine je duplo veća.

 

Na perajama i na škržnim poklopcima nalaze se otrovne bodlje nakon čijeg se uboda javlja jaka bol, crvenilo i oticanje, ponekad vrtoglavica, povraćanje, temperatura i opća slabost. Inače, otrov škarpine se razgrađuje na visokim temperaturama prilikom kuhanja ili pečenja. Također, kada riba već dođe u ribarnicu, otrov tih bodlji više nije niti aktivan. Bodlje su opasne samo za one koji izvlače ovu ribu iz mreža dok je riba još živa. Dakle, ne morate strahovati od bodlji. Jedino je opasno što su oštre i morate paziti da se prilikom čišćenja ne nabodete. Najbolje je uzeti škare i na samom početku čišćenja odrezati bodlje.

 

Koža škarine je vrlo zanimljiva. Pigment na njenoj koži ima sposobnost promjene šara u skladu s okolinom u kojoj živi. Živi na svim vrstama dna uz koja i prilagođava boju svojeg tijela, ali preferira stjenovita i šljunkovita dna do 100 metara dubine, s kamenim pukotinama za skrivanje. 

škarpina

Škarpina se najčešće priprema na brudet ili lešo (kuhana), a veći primjerci na gradelama. Teća u naslovu recepta znači lonac ili tava. Škarpina je nekako najbolja polu kuhana polu pećena, nešto kao pod pekom. Ima veliku glavu s puno vezivnog tkiva i sitnih kosti. Sve to izuzetno doprinosi okusa umaka u kojem se kuhala. Šteta ju je samo ispeći i ne okusiti umak kada se svi ti morski minerali iz te crvene kože i glave jednostavno pretope. Spoj maslinovog ulja, mirodija, vina i škarpine je neodoljiv. Probajate pa ćete znati o čemu pričam.

Sastojci

  • 3 manje škarpine (oko 1 kg)
  • luk za pokriti dno tave
  • vezica peršina
  • 4 - 5 mrkvi
  • 3 veća krumpira
  • maslinovo ulje
  • 1,5 - 2 dl bijelog vina
  • sol i papar

škarpina

Nakon što ste škarama odrezali bodlje, žičanom četkom istružite krljušt. Zarežite ribu po trbuhu. Primite za škrge i odsijecite mjesto na vrhu glave na kojem su pričvršćene škrge. Zajedno sa škrgama povucite cijelu utrobu. Ribu operite posušite i iznutra je natrljajte krupnom soli.

škarpina

Izaberite dublju tavu s poklopcem. Dno namažite maslinovim uljem i poslažite deblje kolutove luka. Količina luka ovisi o veličini dna tave. 

škarpina

Zatim dodajte krupne dijelove očišćene mrkve. Dodajte cijele grančice peršina. Na to položite pripremljenu ribu i na kraju je zatrpajte krumpirom koji je očišćen i izrezan kao za pečenje. Krumpir malo poslite i popaprite.

škarpina

Sve skupa dobro zalijte maslinovim uljem i vinom. Pecite poklopljeno kao po pekom na 200 °C sat vremena, bez otvaranja, bez miješanja. Samo pustite i pričekajte vrijeme.

Piše: Sunčica P.