Sirup za kašalj

Sirup koji razrjeđuje sluz i pomaže iskašljavanju jako je jednostavno i jeftino napraviti. Zaista, nije potrebno kupovati lijekove za tu namjenu. Nije potrebno kupovati gotove sirupe kada sve puno kvalitetnije i jeftinije možete napraviti sami. Postupak je toliko jednostavan i banalan poput kuhanja čaja. Na izbor vam je paleta raznih biljaka koje jednostavno možete nabaviti i u suhom stanju.

 

Mene je baš privukla biljka koju tokom zime možete jednostavno pronaći svježu. Vjerojatno je jedina takva, a savršeno djeluje za ovu namjenu. Jednostavno se pronalazi i raste posvuda. Radi se o bršljanu. Bršljan je glavni sastojak ovog sirupa. Bršljan olakšava iskašljavanje i širi dišne puteve. Koristi se kod akutnih i kroničnih upala dišnih puteva koje prati produktivni kašalj (iskašljavanjem sekreta). Bršljan djeluje mukolitički (razrjeđuje sekret), spazmolitički (širi bronhije i relaksira ih) i ekspektorantno (omogućava iskašljavanje). Djeluje antivirusno i antibakterijski. Listovi bršljana sadrže veliki broj djelotvornih tvari od kojih izdvajamo saponine. Kad se saponini otope u vodi, stvaraju pjenu. Tome svojstvu zahvaljuju i svoj naziv, koji potječe od latinske riječi “sapo”, a znači sapun. Saponini iz lišća olakšavaju iskašljavanje jer otapaju gustu sluz u bronhimma. Otopljena sluz može se uklanjati trepetljikama, čime se olakšava kašalj i smanjuje potreba za kašljanjem.

sirup za kašalj

Kašalj općenito

Kada se patogeni organizmi nasele u plućima, tijelo proizvodi dodatnu sluz i pokušava je izbaciti kašljanjem. Kašalj je zato zaštitni refleks organizma. Pogrešno je suzbijati produktivni kašalj. Potrebno je potaknuti iskašljavanje i olaakšati kašalj razrjeđivanjem sluzi koja nastaje u sluznici dišnih puteva. Nekoliko vrlo poznatih biljaka djeluju na način da razrjeđuju sluz i zovu se mukotici. Poznate biljke koje djeluju na taj način su plućnjak, bršljan, jaglac, timijan. Biljke koje potiču iskašljavanje zovu se ekspektoransi, na primjer bršljan i plućnjak. Ako je kašalj i malo produktivan, koristimo mukotike i ekspektoranse.

 

Kada se radi o dugotrajnom, suhom i grčevitom kašlju, opravdano je koristiti biljke koje suzbijaju kašalj a zovu se antitusici. Najpoznatije biljke za takvu primjenu su sljez (crni i bijeli), islandski lišaj. Sljez i islandski lišaj djeluju na način da svojom sluzi oblažu upaljenu sluznicu te smiruju i liječe.

 

Osim ovih istaknutih biljki koje povezujemo s kašljem postoje i ostale biljke koje pojačavaju i komplementiraju djelovanje pripravka. Majčina dušica, kadulja, borovi izdanci, lipa  djeluju protuupalno i smiruju kašalj. Anis  i koromač sadrže eterična ulja s anetolom. One pomažu drugim ljekovitim biljkama, pogotovo onima sa sluzima, u procesu iskašljavanja i čišćenja pluća. Zato se rijetko koriste same, a uglavnom dolaze u čajnim smjesama ili sirupima udružene s drugim biljkama.

sirup za kašalj

Sljedeći recept bazira se na svježem lišću bršljana. Bršljan daje fini osvježavajući okus. Nabavila sam ga prilikom šetnje po šumi. Iako raste posvuda, poželjno ga je nabaviti s prirodnih i nezagađenih mjesta. Listovi bršljana mogu se brati cijelu godinu iako je sadržaj ljekovitih tvari najveći prije cvatnje u kolovozu i rujnu. Drugi sastojak sirupa je plućnjak koji djeluje slično kao i bršljan. U rano proljeće svježi, pjegavi listovi plućnjaka su dostupni i lako ćete ih pronaći. Ako nemate, uvijek možete koristiti plućnjak u sušenom obliku. Treći sastojak može biti bilo koja biljka iz seta biljki koje smiruju i liječe upale dišnih puteva: majčina dušica, kadulja, borovi izdanci, lipa, anis, koromač. Te ostale biljke možete dodati po vlastitom ukusu i potrebama.

Kada se dodaje svježa biljka, njena količina mora biti dupla u odnosu na suhu.

Sastojci

  • oko 20 g svježih listova bršljana
  • 20 g svježih listova plućnjaka
  • 5 - 10 g neke druge suhe biljke po ukusu (majčina dušica, kadulja, lipa, anis, koromač)
  • 2 dl prokuhane vode
  • 2dl kvalitetnog cvjetnog meda

sirup za kašalj

Sakupiti svježe listove bršljana i plućnjaka. Dodala sam dvije grančice kadulje i dvije grančice majčine dušice. Svo lišće nježno oprati u dvije vode.

sirup za kašalj

Biljke sitno narezati i preliti prokuhanom vodom. Ostavite stajati poklopljeno sat vremena.

sirup za kašalj

Procijedite biljke kroz čistu gazu. Dobro iscijedite sav tekući sadržaj iz biljaka. Iscijeđeni sadržaj pomiješajte s medom i pospremite u prikladnu bočicu. Odlično je koristiti neki med koji inače dobro djeluje na dišne puteve poput meda od lipe, kadulje, mediljkovac.

Doziranje

Sirup držite u hladnjaku. Pripravak može sigurno trajati tjedan dana, točno onoliko koliko ćete ga trebati koristiti. Poboljšanje ćete osjetiti nakon nekoliko dana. Pijete sirup po jednu žlicu oko 6 puta dnevno. Ustvari, popijete ga kad se sjetite i kad vam paše. Sasvim je prirodan i neškodljiv tako da nema nikakve štete ako ga popijete i malo više. Ako je potrebno duže piti, napravite ga ponovo.

Oprez!

Lišće bršljana koristiti u malim količinama jer u većim dozama postaje neprobavljiv pa može doći do trovanja.

Piše: Sunčica P.