Rusomača

lat. Capsella bursa pastoris

 

Nazivi: rusomača, pastirska torbica, hoću-neću

 

Ako ste plijevili svoj povrtnjak sigurno ste ovu biljku zapazili po srcolikim plodovima. Zovemo je rusomača, pastirska torbica, hoću-neću ili latinski Capsella bursa pastoris. Ovu biljku možete često pronaći na livadama, neobrađenim zemljištima, uz putove. Ustvari ova biljka podnosi bilo kakva zemljišta i lako se rasprostranjuje zbog izuzetno velikog broja sjemenki. Jedna biljka proizvede od 12000 - 35000 sjemenki godišnje.

 

Jestiva je cijela nadzemna mlada biljka i plodovi. Sigurna je biljka za uporabu. Rusomaču beremo u vrijeme cvatnje, a cvate skoro cijelo proljeće i ljeto. Plodovi su pomalo ljutkasti i koriste se kao začin salatama. Najbolji su mladi listovi koji se beru prije razvijene stabljike, premda ih se može brati za cijelog vremena vegetacije. 

rusomača

Ljekovitost

Rusomača je biljka koja se tradicionalno koristila za zaustavljanje svih vrsta krvarenja, i vanjskih i unutrašnjih, a pogotovo za reguliranje menstrualnih krvarenja. Sposobnost biljke da zaustavi krvarenje može se pripisati biljnom proteinu koji djeluje kao hormon oksitocin. Oksitocin stimulira kontrakcije glatkih mišića koji okružuju krvne žile, osobito one u maternici. Inače rusomača ima jak učinak na maternicu, jača mišiće i tkiva maternice te ih obnavlja. Pomaže u liječenju mioma i tumora maternice i jajnika, ublažava tegobe klimakterija i menopauze. Zbog svojstva da zaustavlja krvarenja koristi se za liječenje hemeroida, proširenih vena, predmenstrualnih problema, dugih mjesečnica i menstrualnih grčeva, krvarenja nosa i svih drugih oblika unutrašnjih ili vanjskih krvarenja. 

 

Rusomača djeluje na uravnoteženje krvnog tlaka. Pripravci od rusomače koriste se za srčane i krvožilne probleme, uključujući niski krvni tlak i aritmije srca.

 

Od ostalih ljekovitih djelovanja za rusomaču se zna da stimulira i kretanje crijeva svojim blago-laksativnim učinkom. Također, koristi se kao lijek za reumatska stanja. Pomaže i kod prekomjernog stresa i anksioznosti. Rusomača ima antiseptička svojstva pa se koristi u liječenju ekcema, psorijaza, površinskih opeklina, osipa i otvorenih kožnih rana.

rusomača

Kod problema s menstruacijom rusomaču možemo koristiti na slijedeći način.

Recept za menstrualne probleme

Jednu veliku žlicu suhe biljke prelijemo s 1 šalicom kipuće vode, pustimo ju odstajati 20 min i pijemo toplo, na gutljaje. Možemo popiti šalicu ujutro, 1 šalicu navečer. Ovo zaista pomaže. 

 

Ako imamo puno rusomače možemo od nje pripraviti tinkturu. Napunimo ¾ teglice s isjeckanom svježom biljkom i prelijemo s nekom dobrom domaćom rakijom. Zatvorimo teglicu i pustimo ju stajati na Suncu. Svaki dan kada prođemo pored nje u par navrata ju protresemo. Nakon mjesec dana procijedimo i spremimo na neko tamno i hladno mjesto. Uzimamo ju tako da 30 kapi rastopimo u malo vode ili čaja i popijemo. Tako pripravimo i pijemo 3 puta dnevno 7 dana prije obilnih i za vrijeme obilnih menstruacija.

Kada slijedeći put susretnete rusomaču, sjetite se kako je ova biljka sasvim jestiva, ljekovita na mnogo načina, a posebno bi mogla značiti ženama.

rusomača

Piše: Sunčica P.