Prirodne kapi za nos

Sljezova sluz je savršena za sluznice. Medicina priznaje sljezovu sluz kao najbolje sredstvo za oblaganje sluznice. Sljezova sluz djelovat će antivirusno, antibakterijski, ublažit će iritacije i ubrzati izlječenje. Kupovne kapi su sintetske i nemaju ništa bolji učinak od ovog prirodnog pripravka. Osim toga, svi znate onaj neugodni i gorki osjećaj kad vam sintetske kapi prođu u grlo. U slučaju s prirodnim kapima nema tog osjećaja. Kada vam kapi sljeza prođu u grlo, osjećate samo ugodan slatkasti okus. Puno je veći užitak liječiti se prirodnim lijekovima nego sintetičkim. Čini mi se da oni koji traže pomoć u prirodnim lijekovima, više vole sebe.

sirup od sljeza

Dok sam pripremala kap za nos, fascinirala me predivna boja crnog sljeza. Prekrasni indigo koji sam morala zabilježiti slikom. Ta  boja kasnije oksidira, ali je predivan prizor. Samo da napomenem, nije bitno da li koristite bijeli ili crni sljez. Svi sljezovi i svi dijelovi biljke sadrže dragocjenu sluz. Najbolje je koristiti mješavinu sljeza koja sadrži sve dijelove biljke: list stabljiku i korijen.

Sastojci

  • 1 dl destilirane vode
  • 1 žlica sljeza (mješavina korijena, lista i stabljike)
  • 3 kapi eteričnog ulja (npr. bor, ružmarin, kadulja ili eukaliptus)

U 1 dl destilirane vode otopite  jednu žlicu sljeza. Ostavite 5 do 6 sati da sljez ispusti što više sluzi. Dobro procijedite i prelijete u dozu za kapi. Dodajte 3 kapi prirodnog eteričnog ulja.

 

Sva eterična ulja biljaka kao što je  ružmarin, bor, kadulja, eukaliptus djeluju antivirusno i antibakterijski . Osim toga, olakšavaju disanje i doprinose izlječenju dišnog sustava. Meni osobno je eukaliptus preintenzivan i preferiram ružmarin, bor i kadulju. Kod kupnje eteričnih ulja pazite da kupujete prava eterična ulja (vidi sve o kupnji eteričnih ulja).

 

Plastične doze za kapanje nosa je jednostavno nabaviti i jeftine su. Koštaju par kuna i imate veliki izbor veličina kao i izbor sa sprejnim nastavkom ili bez. Kupujete ih u ljekarnama ili trgovinama s medicinskim pomagalima. 

 

sirup od sljeza

Piše: Sunčica P.