Pripravak za povišnje željeza

Kod bolesti crijeva i želuca obično je poremećena apsorpcija hranjivih tvari. Tijelo jednostavno teško izvlači potrebne hranjive tvari i nedostatak željeza je prvi uočljiv. Anemiju treba riešavati paralelno s liječenjem probavnog sustava. Ovo je jedan genijalan pripravak koji je časna sestra Ljubica Kovač primjenjivala kod liječenja bolesti probavnog sustava.

 

Recept je genijalan zato što na vrlo jeftin i jednostavn način liječi anemiju i nedostatak željeza. Naprosto je banalno. Što se prvo možete sjetiti da je odličan izvor željeza? Najvjerojatnije ćete nabrojati mnoge namirnice, ali teško ćete se sjetiti da željeza oko sebe imate napretek. Naprosto ste okruženi raznim proizvodima koji koriste rudu željeza. Što drugo nego uzeti obične željezne čavle. Nije to ništa drukčije željezo nego ono u biljkama i životinjama. Istina je da se organsko željezo lakše apsorbira, ali opet sve ovisi o određenoj namirnici. Ako određena biljka i obiluje željezom, mogu postojati određene tvari koje ometaju apsorpciju željeza. Povisiti željezo nije jednostavno i ne ide brzo. Vidi detaljan članak o anemiji. Ovo je jedan jednostavan i jeftin pripravak koji funkcionira i sestra Ljubica je s njim izliječila mnoge koji su patili od nedostatka željeza.

 

Medij koji u ovom pripravku pospješuje apsorpciju željeza je crno vino. Za potrebe ovog pripravka, crno vino se kuha tako da uopće ne sadrži alkohol. Inače, sastav crnog vina je jako složen. Vino sadrži glicerol koji vinu daje 'uljast' okus, razne kiselina kao što su octena, vinska, jabučna, mliječna, jantarna, maslačna i mravlja, šećer, vitamine, minerale, enzime. U litri vina nalazimo i do 18 miligrama vitamina C, do 30 miligrama vitamina B12 i do pet miligrama vitamina A. Kalija i joda u litri ima puno više nego što su dnevne potrebe za tim mineralima. U vinu ima sve čega je bilo u grožđu, s time da je sastav mošta još obogaćen radom kvaščevih gljivica. No, ono što je u vinu za zdravlje najvažnije jesu polifenoli, organski spojevi za koje se već dugo zna da iz tijela uklanjaju slobodne radikale. Jedan od tih polifenola je resveratrol koji sprječava nastanak krvožilnih bolesti i povoljno utječe na visoki tlak.

povišenje željeza

Važno je da nabavite najobičnije željezne čavle za daske. Čelični se upotrebljavaju za beton dok se obični željezni koriste za drvo. Također bi bilo dobro da nabavite jako crno vino po mogućnosti domaće. Najjača crna vina su iz južnih, mediteranskih krajeva. Dobre su sorte vranac, plavac i slično.

Sastojci

  • crno vino 1l
  • željezni čavli 5 komada
  • šećer 200 g
  • med 10 g

Priprema

Čavle dobro oprati pod mlazom vode. Dodati šećer i med. Kuhati bez poklopca kako bi alkohol mogao ispariti. Kuhati dugo na blagoj vatri sve dok pola ne ispari. Maknuti s vatre, poklopiti i ostaviti preko noći.

 

Ovaj lijek se može davati dojenčadi starijoj od 5 mjeseci po 1 čajnu žličicu dnevno. Djeca starija od 5 godina uzimaju po 1 čajnu žličicu iza doručka i večere. Odrasli uzimaju 1 jušnu žlicu iza doručka i večere.

 

Ako je u pitanju karcinom, uzimaju se 2 žlice, iza doručka i večere. Za dijabetičare se kuha odvojeno i iz recepta se izostavlja šećer i med.

Piše: Sunčica P.