Pravokutni kalup

pravokutni kalup

Jedna od najvažnijih stvari prilikom priprema za izradu sapuna je priprema kalupa. Morate dobro razmisliti koje dimenzije sapuna želite dobiti. Po internetu ima niz ideja za izradu četvrtastih kalupa. Ova verzija je moj doprinos ili bolje rečeno doprinos mog muža. Kada je vidio da razmišljam o izradi drvenog kalupa, ponudio je svoju pomoć i izradio ovakvo djelo. Ispala je kutija za dvije štruce sapuna. To je zgodno jer prilikom izrade sapuna možete u jednoj rundi napraviti dva različita sapuna od iste smjese. Četvrtasti kalup je važan jer vam omogućava izradu sapuna tipa "slojevi kolača". Na taj način možete dobiti zanimljive i lijepe slojevite sapune. To je osnovni oblik kalupa i definitivno ga treba imati.

 

U cijeloj kutiji fiksna je donja i dvije manje bočne plohe. Ostale bočne i srednja ploha se vade. Ta opcija mi je itekako korisna kod vađenja sapuna iz kalupa. Dužinu kalupa (najduža stranica) prilagodila sam dužini role masnog papira. Ovakva sitnica prilikom izrade vam može značajno olakšati omatanje kutije prije stavljanja sapuna. Ta dužina iznosi 38 cm.

dijelovi kalupa

Sastavljanje kutije - Fiksna je donja i dvije manje bočne plohe. Ostale dvije bočne i srednja ploha se vade. Na slici se vidi kako se postepeno sastavlja kutija .

 

Utori i izdignuti dijelovi omogućuju da se kutija jednostavno rasklopi, a s druge strane omogućava dovoljnu čvrstoću prilikom ulijevanja sapuna.

 

Za ovu kutija muž je izradio i drvene poklopce. Sada po ljeti ih ne koristim jer je ionako dovoljno toplo i hlađenje sapuna je povoljno. Koristit ću ih zimi kad je potrebno da se sapun što sporije hladi.

masni papir u kalupu

 

Ako izrađujete kutiju, prilagodite dužinu kutije dužini masnog papira. Uštedjet ćete puno rezuckanja i prilagođavanja! Krojenje papira obično traje i zato je to prva radnja koju napravite kada idete raditi sapun. Imajte na umu da nećete moći koristiti selotejp jer se selotejp ne lijepi na masni papir.

03.01.2017.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Postovani, dali prodajete takve kalupe

ne, samo vlastoručna izrada

jel se može negdje naručit takva kutija / kalup?

Petra, kada napravim recept za oderđeni sapun, zbrojim grame od svih sastojaka i po tome znam koliko ću sapuna otprilike dobiti. Za ovaj pravokutni kalup se trudim da uvijek bude oko kilogram sastojaka jer je to optimalno za taj kalup. Ako bude malo više ili manje, opet nije bitno jer se u tom slučaju promijeni samo dimenzija visine sapuna. Nemojte izrađivati duplu pregradu. Uvijek koristim samo jednu i shvatila sam da druga baš i nije potrebna.

Jer nije mi jasna jedna stvar, nova sam u svemu ovome, radim samo sa gotovim bazama i pripremam se za hladni postupak...kada odlucis koja ulja koristiti, kolko luzine i tekucine, kad sve to izracunas, sto ako je kalup preveliki? Odnosno napuni recimo pola kalupa? Recimo imas kalup od 1l, kako napraviti recept da si siguran da ces dobiti 1l mase/sapuna? Nadam se da me razumijete...

koliko vam dl stane u takav kalup? Hvala :)

40x20x10 cm, pozdrav

Kalup je impresivan, možete li mi reći unutrašnje dimenzije. Hvala

superje kutija

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/6