Pravokutni kalup

pravokutni kalup

Jedna od najvažnijih stvari prilikom priprema za izradu sapuna je priprema kalupa. Morate dobro razmisliti koje dimenzije sapuna želite dobiti. Po internetu ima niz ideja za izradu četvrtastih kalupa. Ova verzija je moj doprinos ili bolje rečeno doprinos mog muža. Kada je vidio da razmišljam o izradi drvenog kalupa, ponudio je svoju pomoć i izradio ovakvo djelo. Ispala je kutija za dvije štruce sapuna. To je zgodno jer prilikom izrade sapuna možete u jednoj rundi napraviti dva različita sapuna od iste smjese. Četvrtasti kalup je važan jer vam omogućava izradu sapuna tipa "slojevi kolača". Na taj način možete dobiti zanimljive i lijepe slojevite sapune. To je osnovni oblik kalupa i definitivno ga treba imati.

 

U cijeloj kutiji fiksna je donja i dvije manje bočne plohe. Ostale bočne i srednja ploha se vade. Ta opcija mi je itekako korisna kod vađenja sapuna iz kalupa. Dužinu kalupa (najduža stranica) prilagodila sam dužini role masnog papira. Ovakva sitnica prilikom izrade vam može značajno olakšati omatanje kutije prije stavljanja sapuna. Ta dužina iznosi 38 cm.

dijelovi kalupa

Sastavljanje kutije - Fiksna je donja i dvije manje bočne plohe. Ostale dvije bočne i srednja ploha se vade. Na slici se vidi kako se postepeno sastavlja kutija .

 

Utori i izdignuti dijelovi omogućuju da se kutija jednostavno rasklopi, a s druge strane omogućava dovoljnu čvrstoću prilikom ulijevanja sapuna.

 

Za ovu kutija muž je izradio i drvene poklopce. Sada po ljeti ih ne koristim jer je ionako dovoljno toplo i hlađenje sapuna je povoljno. Koristit ću ih zimi kad je potrebno da se sapun što sporije hladi.

masni papir u kalupu

 

Ako izrađujete kutiju, prilagodite dužinu kutije dužini masnog papira. Uštedjet ćete puno rezuckanja i prilagođavanja! Krojenje papira obično traje i zato je to prva radnja koju napravite kada idete raditi sapun. Imajte na umu da nećete moći koristiti selotejp jer se selotejp ne lijepi na masni papir.

Piše: Sunčica P.