Počastite se kesten pireom

Najukusnija poslastica jeseni je kesten pire. Nije bitno da li sami izrađujete kesten pire ili ga kupujete, bitno je da uživate u njemu. Varijacije za serviranje su bezbrojne pa ću i ja predložiti jednu od njih. Kombinacija se sastoji od tri sloja u proizvoljnom poretku: kesten pire, krema od ljubičastog batata i crumble od lješnjaka. Crumble je hrskavi sloj koji napravim od lješnjaka, maslaca, brašna i šećera. Ostala dva sloja su kremasta.

 

Ponekad na kesten pire i crumble samo stavim šlag, a ponekad sastavim raskošniju varijantu šlaga i ljubičastog batata. Slatki krumpir i kesten imaju sličnu notu u okusu, ali su arome sasvim drukčije. Volim aromu batata, a volim i kesten. U ovoj čaši su sjedinjeni i sve je bogato okusima, aromama i bojama.

kesten pire

Ovo su otprilike mjere za 4 - 5 čaša deserta

Sastojci

Crumble
  • 50 g šećera
  • 50 g lješnjaka
  • 50 g oštrog brašna
  • 50 g maslaca
Kesten pire
  • 300 g  kesten pirea
Batat krema
  • 300 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera
  • 1 srednji batat (ljubičastog usplođa)

Stavite kuhati jedan osrednji batat u kori. Batat se kuha nešto kraće nego običan krumpir. Provjerite kad bude mekan i onda je gotov. Dok se batat kuha, napravite crumble po receptu. Batat dobro izgnječite u pire. Slatko vrhnje sa šećerom stavite da se malo zgrije i postepeno ga dodavajte u pire od batata i miksajte dok ne dobijete finu kremu. Kremu možete zgusnuti sa želinom, ali i ne morate jer sve ionako ide u čašu. Punite čaše sa po slojevima na način koji volite i koji odgovara vašoj umjetničkoj inspiraciji!

kesten pire

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/6