Njega zubi i desni

njega zubi

Za njegu zubi dovoljna je četkica, voda i po potrebi zubni konac. Sve ostalo je samo dodatak. Konvencionalna pasta za zube nije baš zdrav dodatak. Sadrži neke dokazano štetne spojeve koje bi trebalo izbjegavati. Informirajte se o sastvu komercijalnih zubnih pasta u slijedećem članku kako bi shvatili s čime se suočavate. Neka domaća sredstva iz kućanstva mogu poslužiti kao sasvim zdrav i prirodan dodatak u njezi zubi i desni. Pa čemu riskirati i trošiti novce na komercijalne paste?

 

Pojam "prirodna pasta za zube" znači da ta pasta sadrži prirodne namirnice poput dolje nabrojanih. Sve su to uobičajene namirnice koje blagotvorno djeluju u usnoj šupljini i učinkovite su u otklanjanju bakterija. Radi se o prirodnim antibakterijskim svojstvima pojedinih biljki i ulja. Soda bikarbona i sol su jedine namirnice koje nisu biljnog porijekla, ali se nalaze u prirodi i također imaju antibakterijska svojstva. Soda bikarbona nije vađena iz prirode nego nastaje kemijski. Ljudi se igraju i kombiniraju navedene namirnice te izrađuju svoje dodatke za njegu. Sve ovisi o ukusu i osbnom izboru. U ovoj rubrici možete vidjeti članke kako su to neki napravili. 

 


soda bikarbona: čisti, dezinficira zube i zubno meso te uklanja mrlje sa zuba

prirodna sol: prepuna je prirodnih minerala koji pogoduju zubnom mesu, također ima i snagu čišćenja

stevia: protiv karijesa, antibakterijska svojstva

kadulja: blagotvorno djeluje i liječi zubno meso, antibakterijska svojstva, djeluje kao izbjeljivač zubi

menta, ružmarin: osvježivač daha, antibakterijska svojstva

limun: antibakterijska svojstva, izbjeljuje i čisti zube

 

 

 Umjetni spojevi narušavaju prirodnu ravnotežu unutar usta. Kada se poremeti prirodna kiselost, vlaga ili neki drugi faktor, odmah dolazi do drugih poremećaja kao što su razne upale, loš dah i slično. Prirodni sastojci garantiraju da nećete doživljavati nuspojave kakve uzrokuju umjetni kemijski spojevi. Prirodne paste za zube su odlična alternativa kemijskim pastama. Ako ste od onih koji žele ograničiti upotrebu kemikalija unutar vlastitog doma, onda je ovo još jedan korak u pravom smjeru.

Iako se govori "prirodna pasta za zube" (zato što smo navikli na paste), većina recepata neće uopće biti u obliku paste. Uglavnom se radi o prahu za zube, tekućini, gelu i slično.

Piše: Sunčica P.