Narančina kora

Sve češće se čuje kako ljekovita svojstva naranče nisu samo u njenom ukusnom plodu već i u samoj kori. Potražnja za prirodnim narančama je naglo porasla. Ljudi su počeli shvaćati da plod naranče premazan pesticidima ima malo smisla ako se žele iskoristiti ljekovita svojstva ovog voća. Koliko god takvi plodovi bili jeftiniji, postaju neupotrebljivi u ljekovitom smislu.

narančina kora

Narančina kora sadrži sastojke koji snižavaju krvni tlak. Osim toga, gorki sastojci stimuliraju apetit. Kora je izvor pektina koji njeguju simbiozu bakterija u debelom crijevu. Pektin u crijevima formira gel koji prekriva sluznicu crijeva vežući žučne kiseline u probavnom sustavu i na taj način smanjuje apsorpciju masti i kolesterola, naročito LDL-kolesterola ("lošeg"), dok koncentracija zaštitnog HDL-kolesterola ostaje nepromijenjena. U kori se nalaze sastojci koji djeluju kao unutarnji antiseptik. Vanjska kora naranče sadrži d-limonene koji reducira rizik od razvoja karcinoma kože. Osim toga upravo je taj sastojak pomaže u liječenju probavnih smetnji. D-limonene posjeduje sposobnost za neutralizaciju želučane kiseline i podržava zdravu peristaltiku. Kora naranče je bogata antioksidansima, super-flavonoidima koji značajno smanjuju razinu lošeg kolesterola, a na utječu na razine onog dobrog. Antioksidansi u kori su oko 20 puta snažniji od onih u samom soku agruma.

Zato...

Naribanu koru agruma dodajte raznim jelima - povrću, kolačima, tortama. Imajte naviku sakupljati narančinu koru i pripremati narancine ili đem od kora. Kada radite sok od naranče, radite ga od cijele naranče, skupa s korom. Definitivno se više isplati kupovati svježe i organsko voće sa zdravom korom, jer takvo voće zaista i koristite u punom, ljekovitom smislu. Pogledajte razne recepte na temu naranče i narančine kore.

Piše: Sunčica P.