Najbolji pečeni kesteni
Potraga za kestenima je predivan izlet, pogotovo ako je potraga uspješna. Kesteni nemaju dugi rok trajanja i zato ih treba pripremiti unutar 2 - 3 dana. Ako kestene kupujete na tržnici, birajte sjajne, glatke kestene jer se po tome vidi svježina.
Za ovaj recept sam čula od kolegice i zaista je najbolji recept za pripremu kestena. Kesteni se na taj način najbolje otvore i najlakše čiste.
Priprema
Kestene presijecite po širini i to po obloj strani (kao na slici). Stavite ih u hladnu vodu i pustite da voda zaključa. Čim proključa, vodu procijedite, a kestene posložite u pleh. Pri tome okrenite rez prema gore. Najbolje je koristiti masni papir za pečenje. Kesteni će biti još malo vlažni od kuhanja i to je bitan faktor. Kesteni zadrže određenu vlagu od kuhanja, a pećnica ih samo malo posuši. Upravo zbog takvog postupka, kesteni ostaju ukusni i mekani. Pecite ih na 200 °C 15 minuta. Prije jela ih možete dodatno pokriti krpom i pustiti da se još mako pare.
Većina kestena, ako su zdravi, lijepo se otvore i lagano čiste od vanjske i unutarnje ljuske.
Piše: Sunčica Pećnjak