Maslac od rosopasa

Biljka rosopas kod nas se zove cingola, moja svekrva ju ne poznaje pod imenom rosopas. Koristi ju kod rana i uboda kukaca. Prošle godine mi je jednom upotrebom soka iz lista prestao svrbež i nestala oteklina nakon uboda obada. Kako se kod nas kosi redovito, preselila sam jedan grm rosopasa u cvjetnjak, mada sam mužu zabranila rano košenje, kao i prečesto. Htjela sam maslačak u dvorištu i oko vrta, također da mi i stolisnik nikne, tako da sam mu zabranila da mi stolisnik i dirne. Samoniklo bilje uvijek daje više od uzgojenog.

 

Maslac sam izradila za pomoć kod uboda i rana, kod ispucale kože, kao i za izrazito suhu kožu sklonu perutanju. Kakao i shea maslac daju koži posebnu mekoću nakon upotrebe. Kokosovo ulje hrani kožu, također obnavlja. Dobro se upija i ne masti. Zbog toga je maslac odličan za njegu ruku više puta dnevno. Najbolji učinak postiže se upotrebom na lagano vlažnoj koži, nakon tuširanja, recimo.

 

Sastojci maslaca su odlični i za upotrebu na kosi, kao maska. Nanijeti na mokru kosu, ostaviti da djeluje par minuta, kao regenerator, a može se zamotati u foliju i ručnik i ostaviti da djeluje 20-ak minuta. Isprati toplom vodom, a na kraju se u zadnju vodu može dodati malo jabučnog octa i još jedanput ponoviti ispiranje hladnom vodom. Tretman je namijenjen kosi suhih vrhova i nije potrebno maslac nanositi i na vlasište.

krema od rosopasa

Macerat rosopasa

  • poveći stručak rosopasa
  • par cvjetova maslačka
  • 100 g kokosovog ekstra djevičanskog ulja
  • 20 g shea maslaca
  • 30 g kakao maslaca

Priprema macerata

Usitniti rosopas, stabljike, list i cvijet, najbolje u blenderu. Od maslačka uzeti latice. Sve staviti u posudu, dodati ulja i zagrijavati na niskoj temperaturi. Biljke će početi ispuštati sok. Treba paziti da ne zavri. Možete tako kuhati desetak minuta, ali i duže. Nakon toga smjesu premjestiti u staklenku, zatvoriti ju i ostaviti na suncu par dana da se macerira. Nakon toga ponovo zagrijati, procijediti i sve preliti u manju posudu. Ja sam dobila 120 ml macerata, a za maslac sam koristila 100 ml.

krema od rosopasa

Maslac od rosopasa

  • 100 ml macerata rosopasa
  • 20 ml macerata ružinih latica
  • 12 g pčelinjeg voska
  • 15 g aloa vera gela
  • 40 ml vodice (vidi recept za vodicu) koju sam izradila od svoje kadulje, može se koristiti i neki hidrolat, recimo kadulje
  • 7 kapi eteričnog ulja kadulje
  • 5 kapi eteričnog ulja ružmarina

Priprema maslaca

Macerate i vosak zagrijavati i miješati dok se vosak ne otopi, smjesu malo prohladiti. Nakon toga umiješati aloa vera gel i eterična ulja. Sve preliti u visoku usku posudu i postepeno dodavati vodicu ili hidrolat miješajući mikserom na najvećoj brzini. Ja sam kremu drugi dan još jedanput miksala, zbog shea maslaca, koji se voli pretvoriti u grudice. Dodala sam još 10 ml vodice ili hidrolata. Maslac mi je tako ispao tvrđi i razmaziviji. Ako nemate shea (karite) maslac, stavite više kokosovog ulja i kakao maslaca. Umjesto macerata ružinih latica dobar je i macerat nevena.  

14.05.2020.

Piše: Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/12