Macerat za sunčanje

Kreme za sunčanje su posebno opasan tip kozmetike. Koža je naš najveći organ i ono što svakodnevno mažete preko cijele kože mora biti apsolutno neupitno. Današnja kozmetika to, po meni, sigurno nije. Nije mi ni na kraj pameti kupnja neke komercijalne kreme za sunčanje. Jednostavno, ne vjerujem. Ja nisam spremna riskirati s umjetnim kemijskim spojevima. Sve je više informacija koje govore da se povećao broj kožnih oboljenja od raka upravo kako su i počele kampanje oko promoviranja krema za sunčanje. Mnogi izvještaji govore kako se kremama za sunčanje povećava rizik raka kože.

Svi uglavnom radimo u zatvorenim prostorima i imamo manjak vitamina D. Smatram da je nedostatak izloženosti suncu puno veći problem od previše izlaganja. Manjak vitamina D povezan je s mnogim vrstama raka, uključujući najsmrtonosnije oblike raka dojke. Nedostatak vitamina D je također povezan s problemima tijekom trudnoće. Apsurdno je da se ne izlažemo suncu kako ne bi dobili rak kože. Rak kože i nije toliko smrtonosan koliko su smrtonosni oblici raka povezani s manjkom vitamina D kojeg dobivamo preko sunca. Osim toga izlaganje suncu nije isključivo povezano s rakom kože. Mnogi drugi čimbenici, kao što su konzumiranje omega-6 biljnog može imati veliki utjecaj na zdravlje kože!

Mislim da je razumno izlaganje suncu suštinski potrebno. Razumno znači da ne smijete doći ni blizu faze da izgorite. Stavljanje kape ili majice često će biti sasvim dovoljna mjera. U slučaju da prvi put krenete na plažu i to sasvim nepripremljeni možete si pomoći na s ovim receptom. Morate dati koži vremena da se prilagodi. Niti jedna krema vas neće zaštititi od nerazumnog izlaganja prejakom suncu!

 

Ovo je dobro poznati recept i mnogi ga koriste. O njemu se puno raspravlja po forumima. Tko god da ga je smislio, stvarno je genijalan. Sve je potpuno prirodno i svaka od ovih namirnica ima tu svoju pravu ulogu. Zapamtite, da je samo prirodno dovoljno dobro za vas. Svi drugi putevi nigdje ne vode. Sastojci su: mrkva, orasi i maslinovo ulje.

Recept ulje za sunčanje

Zašto mrkva? Mrkva je puna beta-karotena. To je jaki antioksidans i štiti kožu od opasnog dijela spektra UV-zraka. Znajući te činjenice ljudi proizvode sintetski beta-karoten. Istraživanja su pokazala da je prirodni beta-karoten puno bolji dok je sintetski čak i opasan jer potiče tumorsko ponašanje. Zato izbjegavajte sintetski beta-karoten i uopće sintetsko pripravke. Ponavljam, samo je prirodno dovoljno dobro za vas.

Zašto orasi? Analizom se pokazalo da su orasi gotovo najsuperiorniji među orašastim plodovima. Superiorni su po količini i jačini antioksidansa koje sadrže. Na primjer, vitamin E se smatra jakim antioksidansom. Ono što sadrži orah pokazuje 15 puta jača antioksidativna svojstva. Obilježje orahove jezgre su masnoće. Ali izrazito zdrave masnoće! U svom sastavu jezgra oraha sadrži najviše ulja 55-65%, koje se sastoji od zasićenih masnih kiselina 7%, jednostruko nezasićenih masnih kiselina 10% i višestruko nezasićenih masnih kiselina 44%, gdje je linolna kiselina zastupljena sa 38%. Smatra se da brojni antioksidansi i masne kiseline (pogotovo omega-3) iz oraha djeluju izrazito antikancerogeno. Sva ta svojstva oraha na isti način se odnose na kožu te štite i hrane kožu. Nemojte zaboraviti da sve što namažete na kožu dospijeva u krvotok.

O blagotvornom utjecaju maslinovog ulja na kožu ne treba ni govoriti. Visok postotak nezasićenih masnih kiselina i vitamina A i E, pomažu u zaštiti od sunca, a isto tako vrlo povoljno djeluje na osjetljivu kožu.

Recept: macerat za sunčanje

  • 6-7 zelenih oraha
  • jedna veća mrkva ili dvije manje
  • maslinovo ulje da popuni teglicu

 

Zelene oraha raščetvorite i stavite u staklenku. Zeleni orasi se koriste jer su mekani i lako se s njima radi. Čak i ako malo ostare možete ih koristiti u ovom receptu. Jednostavno ih usitnite s čekićem. Naribajte svježu mrkvu i zalijte sve maslinovim uljem. Stavite na sunce oko mjesec dana. Povremeno protresite. Dobro ga procijedite i spremite. Ulje će biti tamne boje tako da ćete nakon mazanja odmah imati tamniju nijansu. Bez obzira na boju ovaj pripravak je melem za kožu čak i bez obzira na sunčanje. Ne znam kojem bi zaštitnom faktoru odgovaralo ovo ulje, ali svakako morate uključiti oprez i razum. Mislim da je ova metoda uvijek bolja od bilo kakve kemijske gdje riskirate umjetne sastojke koje vaše tijelo ne poznaje i koji uglavnom rade štetu.

Ako ulje čuvate na hladnom i tamnom mjestu, moći ćete ga koristiti i sljedeće godine. Ako ga i ne potrošite, uvijek možete začiniti salatu i pojesti :)

Piše: Sunčica P.