Macerat gospine trave

Ulje od gospine trave je nešto što obavezno napravim. To ulje je odlično za njegu suhe i ispucale kože i zato mi je potrebno kao baza za kreme. Djeluje kao balzam, a pogotovo je učinkovito kod reumatskih tegoba, bolova u mišićima i odlično je sredstvo za masažu. Kantarion ulje pomaže kod rana, opekotina, ožiljaka, strija, akni, proširenih vena, uboda insekata. Ima vanjsku i unutarnju rprimjenu, ali nikako ne za svježe rane. Neki liječnici preporučuju upotrebu kantarionovog ulja u procesu zarastanja rane.

Važno je napomenuti da je kantarionovo ulje izvanredan lijek kod različitih ženskih problema poput cista, upale jajnika i gljivica.

ulje gospine trave

Berete gornje dijelove biljke s cvjetovima i mladim listovima. Kada izrađujete ovo ulje, ne možete a da se ne divite crvenoj boji. Važno je napomenuti da ovo ulje svoju ljekovitu snagu zadržava dvije godine. Ulje je fototoksično, što znači da se nakon mazanje koža ne smije izlagati, jer privlači sunce i možete izgorjeti.

Recept

  • 40 - 50 g svježih cvjetova i listova
  • 5 dcl baznog ulja (maslinovo, kokosovo, suncokretovo, shea  ...)

Usitnjene cvjetove i listove lagano zgnječiti, preliti uljem te zatvoreno ostaviti da odstoji na suncu 6-8 tjedana, uz povremeno protresanje.

ulje gospine trave

Ulje uzimati 2-3 puta na dan po 1 čajnu žlicu, ili upotrijebiti izvana kao oblog, te za mazanje, utrljavanje i masažu.

Važna je kvaliteta maslinovog ulja. Koristim domaće maslinovo ulje koje nabavaljam iz provjerenog izvora (vidi članak o nabavci maslinovog ulja).

ulje gospine trave

16.07.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/25