List borovnice

Dijabetes je najraširenija bolest. Najčešće je to tip 2 koji je uzrokovan načinom uzimanja hrane koji nije u skladu sa fizičkom aktivnosti i to kroz duže razdoblje. Tijelo, odnosno gušterača proizvodi sve više inzulina koji rješava prekomjerno nakupljeni šećer. S vremenom gušterača više nije u stanju stvarati dovoljno inzulina. Razina šećera postaje kronično visoka, a pacijentu se postavlja dijagnoza dijabetesa. Važno je pri tome istaknuti da inzulin snižava razinu šećera na način da ga skladišti u stanicama u obliku masnoća. Iz ovoga se nameće zaključak da je kontrola inzulina ustvari kontrola pretilosti.

 

Zbog loših životnih i prehrambenih navika (stres,preskakanje obroka, nezdrave i rafinirane hrane) sve je više oboljelih od dijabetesa tipa 2, koji se može izliječiti discipliniranim životom. Jedan od prirodnih načina pomaganja organizmu u smanjivanju prekomjerne razine šećera je list borovnice. List borovnice sadrži sastojak mirtilin i medicinski je dokazano njegovo djelovanje na snižavanje šećera u krvi. Zovu ga biljnim inzulinom i smatra se prirodnim sredstvom za ublažavanje pa čak i liječenje šećerne bolesti. Rezultati studija i informacije su još uvijek premalo zastupljeni u javnosti i svugdje ćete naići na manjak informacija. Iako se radi o najraširenijoj bolesti, kao da nikome nije u interesu istražiti djelovanje tog prirodnog lijeka. Narodna medicina vjeruje da list borovnice može ublažiti i izliječiti bilo koji dijabetes. Obično se u kuru uvode i dodatne biljke i režimi prehrane.  Premalo je podataka o svemu tome i zato je nemoguće generalizirati i tvrditi. Ipak, početne faze dijabetesa možete uspješno zaliječiti ovim prirodnim lijekom. List borovnice mora biti pravilno ubran da bi imao djelovanje. List treba biti ubran prije sazrijevanja ploda. Koncentracija mirtilina je tada najveća, a sazrijevanjem mirtilin prelazi u plod. Kada kupujete list borovnice, nikad ne možete biti sigurni u pravilno branje. Zato je najbolje da sami obavite branje. Plod sazrijeva od lipnja do kolovoza, pa je najbolje lišće brati prije tog razdoblja, negdje u proljeće. Grmove borovnice jednostavno je naći na Velebitu i na sličnim mjestima veće nadmorske visine.

Priprema čaja

4 žlice listova borovnice namočimo u 2 l hladne vode. Kuhate do ključanja. Ostavite poklopljeno barem 15 minuta. Od toga tri puta dnevno pijete po jednu šalicu. Konzumirati barem sat vremena prije ili poslije glavnih obroka.

Dijabetes je bolest koju možete nositi dugi niz godina, a da niti ne znate da je nosite. Prije nego je otkrijete, može poprilično oštetiti organizam. Nema izraženih simptoma jer tijelo kao da i nema razvijene mehanizme za borbu protiv pojave povišenog šećera. U povijesti je puno izraženija pojava sniženog šećera (zbog pojava gladi) i tijelo ima cijeli niz obrambenih mehanizama. Pojava povišenog šećera je novijeg datuma uzrokovana promjenom načina života i ishrane današnjeg čovjeka. Tijelo suvremenog čovjeka se još nije stiglo adaptirati na nove okolnosti, tako da organizam na povišenu razinu šećera ima za sada samo dva načina odgovora: lučenje inzulina ili mišićna aktivnost.

 

Obično se čaj od lista borovnice primjenjuje uz režim prehrane i zdravog života. Ključan je režim unosa ugljikohidrata i šećera. Kura se nikako  ne smije svesti na konzumiranje čaja u nekontroliranom obliku, a pogotovo ne uz lijekove ili u trudnoći. U svakoj biljci treba imati mjere i napraviti pauze. Uglavnom, organizam sam osjeti da treba pauzu.

Piše: Sunčica Pećnjak