Lavanda keksi

U doba cvjetanja lavande najljepše je napraviti aromatične kekse s limunom i lavandom. Lavanda me najviše asocira na slatka jela pa uvijek tražim slastice gdje bih mogla upotrijebiti tu fantastičnu aromu. Pogotovo me posebno inspirira kombinacija limuna i lavande. To mi je jedna od najboljih kombinacija. Industrijske kekse gotovo da ne kupujem pa su mi fini domaći keksi posebno važni. Ovakve kekse od limuna i lavande nigdje ne možete kupiti. Savršeni su jedino u domaćoj izradi!

lavanda keksi

Sastojci

  • 2 jaja
  • 160 g šećera
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 40 ml ulja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 350 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 limun, sok + strugana korica
  • šećer u prahu za posipanje
  • na vrh noža soli

 

lavanda keksi

Skinuti pupoljke i cvjetiće lavande sa stabljike. S količinom cvjetića ne treba pretjerivati. Dovoljna je manja količina, 1 do 2 žlice, jer je lavanda vrlo intenzivan začin.

lavanda keksi

Jaja i šećer dobro izradite mikserom dok masa ne bude pjenasta. Dodajte vaniliju, sok od limuna, ulje, maslac i malo soli (prstohvat), koricu od limuna, brašno i prašak za pecivo. Obavezno upotrijebite oštro brašno jer sasvim drugačije ispadne s glatkim. Zamijesite tijesto koje je jako mekano i ostavite ga u hladnjaku bar jedan sat da se odmori (može i duže).

lavanda keksi

 Izradite male kuglice koje su otprilike kao orasi, uvaljajte ih u šećer u prahu i odozgo pospite s lavandom. Složite kuglice na tepsiju pazeći da ostavljate dovoljno razmaka. Kuglice pritisnite ravnom plohom u oblik keksa.

 

Peći 10-15 min. na 180 °C. Keksi su prhki, hrskavi, aromatični. Prava uživancija!

lavanda keksi

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/10