Krema za suhu i ispucanu kožu

krema od nevena

U zimsko vrijeme potrebna vam je dodatna njega kože koja je izložena hladnoći. Pravu i ljekovitu kremu možete jednostavno napraviti sami. Ova krema se bazira na blagotvornom djelovanju maslinova ulja, cvjetova nevena i pčelinjeg voska. Osim što štiti i zacjeljuje suhu kožu, potiče zarastanje ranica i opekotina. Ovo je univerzalna krema koju može koristiti cijela obitelj i može se koristiti za sve dijelove tijela. Svi njeni sastojci su prirodni i ljekoviti. I bez nevena bi ova krema bila dovoljno kvalitetna i ljekovita (maslinovo ulje i vosak izuzetno njeguju kožu). Uz neven ili sličnu ljekovitu biljku, ova krema je savršena.

Još je bolje ako imate neven iz vlastitog vrta. Ako niste, obavezno planirajte sadnju ovih cvjetova za iduću sezonu. Meni je ove godine suša uništila cvjetove , pa sam bila osuđena na sušene cvjetove sa tržnice.

Sastojci

  • 125 ml bademovog ili maslinovog ulja
  • šaka friških latica nevena (ako nemate, mogu i sušene)
  • 10 g prirodnog pčelinjeg voska
  • par kapljica eteričnog ulja čajevca

 

Malo zagrijte ulje i dodajte neven. Ostavite smjesu 15-ak minuta da neven počne otapati sastojke. Procijedite neven iz ulja i malo zagrijavajući dodajte vosak i eterično ulje. Držite se mjere za vosak jer će vam krema biti pregusta. Iako će sve biti tekuće, krema će se začas početi stvrdnjavati. Kremu izlijte u staklenu posudicu i pustite da se hladi. Dobit ćete prekrasnu prirodnu kremu.

Prirodni pčelinji vosak je najbolje nabaviti u pčelarskim centralama (ima ih po tržnicama). Nabavila sam vosak, 100 g za 13 kn. Ova količina voska vam je dovoljna za 5 krema. Prirodni pčelinji vosak ima omekšavajuća i protuupalna svojstva. Od davnina se koristi za liječenje rana i kožnih bolesti.

Piše: Sunčica P.