Krema od jorgovana

Prošle godine sam macerirala ljubičasti jorgovan u kokosovom ulju (vidi članak). Miris macerata je dosta jak, ne baš specifično po jorgovanu, ali meni baš ugodan, topao miris. Macerat se može koristiti za masažu, za izradu kreme, kao i za masku za kosu, odnosno, uljni tretman. Kokosovo ulje ne odgovara svakome, kako za kožu i kosu, tako i za jelo. Do 25⁰ je u krutom stanju, bijele boje. Kod izrade macerata mijenja teksturu, boju i gustoću. Ako mu kod maceriranja nije dovoljno visoka temperatura, neće se otopiti, ostaje bijelo. Nakon što se otopi, vraća se u kruto stanje pri padu temperature, tada se pojavljuju razne strukture u ulju, koliko iskustva imam, sve je to normalno. Kako traje maceriranje, ulje poprima boju biljaka, no, boja ostaje nježna, pastelna.

krema od jorgovana

Kokosovo ulje je do prije par godina bilo i nedostupno i skupo. Sad je stvarno pristupačne cijene. Za macerate koristim kokosovo ulje bez mirisa, organsko, ali i ekstra djevičansko. Ovo bez mirisa dobro je za maceriranje biljaka nježnog mirisa, da miris kokosa ne nadvlada miris biljke. No, ako nekome to ne smeta, za sve macerate može koristiti ekstra djevičansko ulje. Kremu sam namijenila masnoj koži, jer jorgovan, a i kokos, na neki način uravnotežuju masnoću, a i stežu kožu, tj. pore. Krema je odlična i za mladelačku kožu, sklonu aknama.

 

Ulje makadamije, koje sam dodala kremi, sadrži palmitoleinsku kiselinu, koja nedostaje zreloj koži, tako da je krema odlična i za njegu zrele kože.

 

U kremu sam stavila i ulje pšeničnih klica, koje sadrži E vitamin, nezamjenjiv u tretmanu protiv bora. To ulje dubinski hrani i regenerira kožu i štiti od vanjskih utjecaja, štiti stanice od oštećenja.

 

U kremu se mogu dodati eterična ulja po želji, recimo, eterično ulje kadulje, koje dodatno steže pore. Možda eterično ulje ružmarina, za bolju cirkulaciju. Eterično ulje lavande mnogi vole, predivnog je mirisa. Dovoljno je dodati par kapi.  

krema od jorgovama

krema od jorgovama

Sastojci

  • 30 g macerata jorgovana
  • 10 g ulja makadamije, hladno prešanog
  • 10 g ulja pšeničnih klica, hladno prešanog
  • 7 g pčelinjeg voska
  • 10 g aloa vera gela
  • 30 g hidrolata ruže i/ili smilja
  • 2-4 kapi eteričnog ulja po želji

Izrada

Otopiti ulja i vosak na niskoj temperaturi, najbolje najprije macerat i vosak, a ostala ulja umiješati bez zagrijavanja.

Kad se smjesa malo ohladi, umiješati aloa vera gel i preliti smjesu u usku visoku posudu. Dodati hidrolate i miješati štapnim mikserom na najvećoj brzini 2-3 minute. Ja koristim nastavak za majonezu. Gotovu kremu uliti u posudicu i ostaviti da se stvrdne i ohladi. Čuvati na sobnoj temperaturi.

Piše: Sanja Bregović