Kesten parfe

Od svih parfea možda mi je ovaj i najdraži. Nema kuhanja, jednostavan je i prirodan s obzirom da je većinski sastojak kesten. Poslužila sam ga u obliku torte, baš poput pravog parfea. Razgrabilo se u jednom danu, doslovce razgrabilo!

kesten kocke

Sastojci

Biskvit
  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 4 žlice brašna
  • 2 žlice vode
Krema
  • 500 g  kesten pirea
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 1 vrećica suhe želatine
Ukrasi
  • 100 + 300 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera
  • žele od dunja

Biskvit je najjednostavniji mogući. Miksajte 3 jaja (na najjače) i postepeno dodajete žlicu po žlicu šećera. Smjesa koja se muti mora udvostručiti svoj volumen i biti što zbijenije strukture. Zatim se doda žlica po žlica brašna. Nakon svake žlice brašna, smjesa se blago promiješa sa žlicom. Na kraju dodati malo vode i izliti u okrugli kalup (fi 26 cm) obložen masnim papirom. Peći na 180 °C 20-ak minuta. Skinuti obruč i pustiti da se hladi.

 

Za to vrijeme umutiti 400 ml vrhnja za šlag. U šlag umutiti 500 g razmekšanog (ako je bio zaleđen) kesten pire-a. U kupovni kesten pire ne treba dodavati šećer jer je šećer već u sastojcima (čak i previše za moj ukus). Dobro promiješati. Suhu želatinu pripremiti prema uputstvima s vrećice. Kad želatina nabubri, otopite je u malo tople vode i umiješajte u kremu. 

 

Vratite obruč od kalupa i kremu rasporedite po biskvitu. Tortu pospremite u hladnjak. Ostao vam je decilitar vrhnja od izrade kreme i dodajte još 3 nova decilitra. Istucite vrhnje u šlag. Premažite tortu šlagom i najbolje ju je ostaviti u hladnjaku tokom noći (ako možete izdržati).

 

Kako sam u to vrijeme imala želea od dunja, iskoristila sam rubove koji su mi ostali dok sam ravnala kocke. Žele se odlično uklopio u tu jesensku priču od kestena i dunja.

Piše: Sunčica Pećnjak