Kefir

Izrada domaćeg kefira je sigurno način na koji ćete očuvati zdravlje i koji će vam pomoći u izlječenju od mnogih bolesti. Posebno su tu autoimune bolesti, danas izrazito zastupljene. Današnje svježe mlijeko koje konzumiramo bit će znatno prihvatljivije za naš organizam ako ga prepustimo da ga kefirna zrnca prerade na svoj način. Čak i oni koji imaju slabu toleranciju na mlijeko, prihvatit će ovaj način konzumiranja. Postupak je jednostavn i obavljate svaki dan u isto vrijeme. Time štedite novac jer više ne kupujete jogurte, LGG-ove i slične industrijske prerađevine. Svježe mlijeko je ipak puno jeftinije od bilo kojih kupovnih jogutra.

 

Vaš domaći kefir znatno je bogatiji i kvalitetniji nego onaj koji bi mogli kupiti. Razlika je u tome što industrijski kefir ne nastaje upotrebom gljivica nego pomoću hmelja i kulture koje okusom odgovaraju kefiru. Time se postiže mogućnost proizvodnje kefira u velikim količinama i izbjegava se nestbilnost koju pokazuju kefirna zrnca. Kefirna zrna drugačije reagiraju u ljetnoj i zimskoj sezoni i to utječe na razliku u kvaliteti kefira. Industrija je sve to zaobišla i dobila je kefir ujednačene kvalitete. Međutim, vaš domaći kefir je puno kvalitetniji, bogatiji i jeftiniji.

domaći kefir

Svi znamo da kefir potječe s Kavkaza, s područja koje je poznato po dugovječnosti i zdravlju stanovnika. Smatra se da je kefir nastao slučajnošću. Neki ga smatraju božjim darom, izraz koji najbolje opisuje njegova svojstva . Treba reći da tibetanska gljiva, kefirne gljive ili zrnca kefira nisu gljive. Struktura kefirnog zrna zapravo predstavlja simbiozu (suživot) između velikog broja dobrih, mlječnokiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca. Na donjoj slici možete vidjeti kako izgledaju zrna kefira. To je mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. Žive vječno i uzgojem u svježem mlijeku brzo rastu. Zrnca se najprije hrane laktozom, mlječnim šećerom i proizvode mlječnu kiselinu i CO2. Za desetak dana se podvostruče i zato da biste dobili ujednačenu kvalitetu kefira po okusu i gustoći, trebate višak zrnaca izvaditi. Narvno, šteta je to baciti. Višak možete slobodno pojesti ili razdijeliti dragim osobama. Kada gljiva postane previelika, jednostavno je podijelite u manje dijelove i zajedno s mlijekom isporučite nekome tko će proces nastaviti.

 

Postupak

Za 1/2 l kefira potrebno je dvije žlice kefirnih zrnaca. Možete koristi bilo kakvo svježe mlijeko: obrano , neobrano, kuhano, nekuhano, kravlje, ovčje, kozje. Jedino što ne smije biti vruće. Kefir je kvalitetniji ako se upotrebljava masnije mlijeko.

 

Mlijeko ulijete u staklenku i dodate zrnca. Ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata dok se ne zgusne. Gljivama paše toplina, pa zato birajte toplija mjesta za držanje staklenke.  Često ćete vidjeti kako se u kefiru razdvaja sirutka od gustog sadržaja. To je sasvim normalno i to je odlika domaćeg kefira. Kod kupovnog kefira nikada nećete vidjeti tu pojavu.  Možete ga promiješati ili promućkati.

 

Kućna izrada kefira je jednostavno rutinska navika koju obavljate svaki dan u isto vrijeme. Nekome paše ujutro, a nekome navečer. Kada je kefir gotov, procijedite ga (najbolje kroz plastičnu cjediljku) ili jednostavno izvadite gljivu i ostatak kefira konzumirate. Višak kefira možete pospremiti u drugu staklenku, u hladnjak. Kefir koji odstoji još dva dana, najbogatiji je (vitaminima B1, B6, B9) i ima najmanje šećera lakotze i najviše alkohola.

 

Na internetskim forumima se nađu svakakvi savjeti o tome što se smije, a što ne. Činjenice su sljedeće: smije se koristiti metalni pribor, žlice i cjedila, smije se pojesti, pasti u sudoper, baciti. Kod cijeđenja se smije stisnuti ili tresti. Može se isprati hladnom ili mlakom vodom ili ne isprati. Može se isprati i ostaviti dan-dva u hladnoj vodi u hladnjaku. Staklenka za fermentaciju može biti čvrsto zatvorena ili samo prekrivena poklopcem.

 


Kefir je probiotički (korisni mikroorganizmi) i prebiotički (sadrži tvari koje pospješuju rast korisnih mikroorganizama) napitak koji uspostavlja ravnotežu u crijevnoj flori i time jača imunitet i popravlja probavu. U terapijske svrhe uzima se litra dnevno, po mogućnosti od sirovog mlijeka pašnih životinja, a svi mogu uzimati neograničenu količinu ovog osvježavajućeg napitka u svakoj prilici.
Treba krenuti s manjom dozom (1 dl dnevno) pa postupno povećavati jer će kefir u početku radikalno promijeniti sastav crijevne flore (korisne bakterije će tamaneći patogene zauzeti njihovo mjesto) pa može doći do prolaznih smetnja s probavom. Odlična je navika, uzeti kefir kao zadnji obrok prije spavanja ili ujutro sasvim natašte. Na taj način ćete imati najviše koristi od konzumiranja ove namirnice.

Od kefira možete napraviti i ukvasani kruh tako da umjesto kvasca koristite kvas na bazi kefira. Ukoliko kefir procijedite na gazu, možete dobiti kefirni sir.

 

Sanjin savjet

Uz kefir ima još jedna bitna stvar, a to je zrenje kefira na sobnoj temperaturi. Ja ostavljam procijeđen kefir po 5-6 dana da zri, a onda ga ulijem u boce i spremim na hladno. Tako ostaje nepromijenjen još danima, dok ga ne popijemo. Zrenjem kefir gubi laktozu, odnosno smanjuje se na minimum, jer mikroorganizmi u procijeđenom kefiru i dalje "rade". Za osobe osjetljive na ugljikohidrate, odnosno, u ovom slučaju na laktozu, takav kefir mogu konzumirati bez problema. Meni osobno smeta laktoza, a kefir mi treba za obnovu crijevne flore. Istraživala sam malo i pročitala da fermentacijom u kefir mlijeko gubi i kazein, protein koji također može smetati, kao i laktoza. Bakterije iz roda lactococcus razgrađuju kazein. Te bakterije nalaze se u kefirnim zrncima, između mnogih drugih. S kefirom, jednostavno, ne možete pretjerati. Uz to, ako u kefiru više nema laktoze, bit će probavljiviji za one koji nemaju dovoljno enzima laktaze, koja je potrebna za probavu laktoze. Većina nas odraslih nema dovoljno laktaze. za to postoje određeni razlozi, enzim laktaza sve manje se stvara u našem probavnom traktu, upravo zbog toga što smo odrasli, ne treba nam više mlijeko, kao malim bebama, također i svim drugim mladuncima - sisavcima.

Zašto koristiti kefir:

djeluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu;
djeluje kao prirodni antibiotik;
smanjuje inflamatorne (upalne) bolesti kao što su reuma i artritis;
jača imunološki sistem i ubrzava zacjeljivanje tijela;
poboljšava probavu i pravilno iskorištavanje nutrijenata iz hrane;
liječi bolesti crijeva kao što su IBS ili SIC (sindrom iritabilnog crijeva), sindrom propusnosti crijeva, zatvor, proljev, nadutost;
pomaže kod bolesti želuca kao što su gastritis i čir na želucu;
čisti i detoksicira tijelo;
poboljšava funkciju jetre i djeluje protiv žučnih kamenaca;
pomaže kod srčano-žilnih oboljenja;
snižava šećer u krvi, visoki krvni tlak i visoke masnoće u krvi (trigliceride);
liječi gljivična oboljenja;
pomaže u zaustavljanju rasta malignih stanica;
normalizira metabolizam i time potpomaže gubljenje prekomjerne tjelesne težine;
pomaže kod nesanice i depresije;
pomaže kod bronhitisa i astme;
pomaže kod psorijaze i ekcema.

Piše: Marija Svirčević