Kako popraviti sapun

Ponekad nismo zadovoljni kako nam je ispao sapun ili nam se ne sviđa boja ili je miris preslab.

Naravno sapun zbog toga nećemo baciti već ćemo ga popraviti. A možda ga jednostavno želimo samo malo uljepšati. Ova metoda naziva se Rebatching.

popravljanje sapuna

Postupak

 • Sapun koji mislimo prepravljati izvagamo.

   

 • Naribamo ga ribežom za jabuke.

   

 • Polijemo destiliranom vodom, čajem, mlijekom, kokosovim mlijekom ili bilo kojom drugom tekućinom po vlastitom izboru. Ako je sapun tek napravljen (par dana) dodajemo 5-10% tekućine od količine sapuna. Ako je stariji (10-ak ili više dana) dodajemo 15-20% tekućine od količine sapuna, ovisno o starosti. Dobro promiješamo kuhačom, pustimo da malo odstoji.

   

 • Stavimo u pećnicu zagrijanu 80-90ºC. Povremeno miješamo. Možete koristiti i lonac za sporo kuhanje kao i ja na slici.

   

 • Kada se sapun rastopi dodamo miris, boju, biljke ili što već želimo. Izlijemo u kalup i nakon 24 sata režemo.

sapun u crockpotu

Ako radimo sa sapunom koji je bio stariji odnosno već je sazrio on je spreman za upotrebu odmah nakon što se osuši (oko 2 tjedna). Budući da u njega dodajemo tekućinu da se lakše istopi moramo pričekati da ta tekućina ispari iz sapuna – da se sapun osuši. Zbog toga je ova metoda poželjna kada želimo napraviti sapun sa eteričnim uljima citrusovih plodova jer ona brzo hlape. Pri ovoj metodi kaustična soda je već odreagirala sa uljima pa ju također koristimo i kada dodajemo biljke koje u dodiru sa sodom jako reagiraju odnosno mijenjaju boju.

Piše: Sunčica P.