Isplati li se pekač kruha?

pekač kruha

Nakon financijske analize, zaključak je da se pekač kruha definitivno isplati. Prosječna cijena kruha u pekaču je 4,52 kn i ta je cijena podložna daljnjim uštedama. Ispada da godišnje možete ušparati oko 1000 kn ako sami pečete kruh. Mjesečna ušteda ispada oko 200 kn. Isplati se financijski, zbog zdravlja, ali i ne manje važno, zbog čistog užitka.

 

Mnoge su rasprave isplati li se pekač kruha. Kod mene osobno je to prvi uređaj koji sam kupila kad sam preselila u svoju kuhinju. Nisam toliko išla za tim da uštedim, koliko me motiviralo da svojoj obitelji pružim zdravi i fini kruh bez aditiva. Bila sam osupnuta dugim popisom dodataka koje profesionalne pekare stavljaju u kruh. Nevjerojatno je što sve ide unutra! Neki proizvođači to barem napišu, većina ne. Kruh je nešto što jedemo svaki dan i više puta na dan i zato inzistiram da ta namirnica bude "čista" i zdrava. Nisam zainteresirana da kruh traje produženo, jer time riskirate unošenje konzervansa u organizam. Bolje je peći dan za dan koliko treba, jer onda uvijek jedete friško i zdravo.

 

Evo analize cijena kruha ispečenog u pekaču. Radila sam osnovni kruh od 750g. U dućanu dobivate kruh puno lakše gramaže, a po cijeni prosječno 8 do 10 kn. Ti kruhovi su puno lakši i napuhaniji od onog što dobivate iz pekača. Analiza je sljedeća:

Analiza cijena

sastojak cijena

brašno 650g

-cijena u Konzumu za 5 kg je 19kn. Uvijek kupujem veće količine, jer kad pečete kruh, to se zaista troši

2,47kn

vrećica suhog kvasca

-100g suhog kvasca u Konzumu stoji 2,39kn, u vrećici ima 7g kvasca

0,8kn

ostalo

-potrošnja što se tiče soli, šećera i ulja je zanemariva. Umjesto mlijeka u prahu koristim udio svježeg mlijeka oko 100ml.

0,25kn

struja

-pekač ima 860W. Recimo da zaista troši struju samo dok peče 1h i to po skupljoj tarifi od oko +PDV 0,91kn. Nešto sitno potroši dok miješa.

1kn

ukupno

4,52kn

Cijena kruha je znači 4,52kn - to je recimo skuplja varijanta. Može se uštedjeti na jeftinijoj struji, a najčešće i stavljam kruh "na odgodu", odnosno da se peče po noći kako bi za ujutro bio friški. Cijene su uzete iz Konzuma, a svi znamo da se i tu može uštedjeti ako se kupuje "na veliko" i u dućanima poput Metro-a. Bilo bi najidealnije kupovati direktno iz mlina na veliko. Ako znate da trošite puno brašna na kruh, onda tu potrošnju isplanirate tako da kupite jednom godišnje "na veliko". Ako netko može preporučiti privatne mlinove, bilo bi dobro to napisati u komentare. Rado bi se tamo preporučila. Ne moram upozoravati da se po manjim mlinovima nađe brašno odlične kvalitete i raznih tipova (kukuruzno, raženo, bijelo kukuruzno...) . Kruh od tih brašna može postati pravi specijalitet u vašoj kući. Najidealnije brašno za kruh je polubijelo i njega imam u najvećoj količini. Miris friško pečenog kruha je nešto što želim imati u svom domu i ne zanimaju me instant rješenja. Nedjeljno jutro bez tog mirisa i nije pravo obiteljsko jutro. To su one male stvari koje su male, ali vam čine život. Dodatak različitih sjemenki u kruh će razveseliti mnoge. Na taj način, kruh je svaki put drukčiji i prilagođavate ga svom ukusu.

 

Pekač ima funkcije za izradu đema i kolača. Mislim da je to pomalo nepotrebno, jer ako radite đem, napravit ćete veće količine, a pekač je apsolutno nedovoljan za to. Kolače iz pekača sam probala i nisu baš neki. Ono za što zaista mogu iskoristiti pekač je miješanje tijesta. Kad imate premalo vremena i žuri vam se da napravite kiflice, orahnjaču ili makovnjaču, onda je pekač zaista od pomoći. Nabacate sve sastojke i stavite na onaj kratki program za miješanje i dizanje tijesta. Za to vrijeme slobodno radite nešto drugo, npr. čistite u zadnji čas dok gosti ne stignu. Moram priznat da me taj pekač spasio puno puta.

 

Jedina mana pekača je što izrada kruha traje 3 i pol sata. To znači da morate nešto bolje planirati vrijeme,a ako i ne stignete uvijek postoji Quick program za kruh koji traje oko 1 h i 20 min.

Piše: Sunčica P.