Hren

Latinski Armoracia rusticana

Porodica kupusnjače, Brassicaceae

Narodna imena: kren, hrin, ren, ravet, torman

Hren je zanimljiv zbog velikog, bijelog i suženog korijena. Korijen je ljutkastog i paprenog okusa, ali i jakog nadražujućeg mirisa. Vodi porijeklo iz istočne i južne Europe. Od davnina se primjenjuje u narodnoj medicini kao izrazito ljekovita biljka.

 

Obiluje vitaminom C i eteričnim uljem (gorušičino) koje je bogato mirisnim sumpornim spojevima glukozinatima. Hren sadrži i vitamine B skupine te raznovrsne minerale: kalij, kalcij, željezo, magnezij, fosfor i silicij.

 

Spojevi glukozinati su zaslužni za njegov prepoznatljiv okus i miris. Znanstvena istraživanja pokazala su da upravo zahvaljujući glukozinolatima, ljuti korijen sprječava nastanak raka. Najzanimljiviji sastojci su glikozid sinigrin i alil izotiocianat, inače suvremenoj znanosti zanimljivi zbog svog antibiotskog i antikancerogenog djelovanja. Alil izotiocianat djeluje pozitivno protiv širenja bakterija u hrani, što ga čini prirodnim konzervansom.

hren

Ljekovitost  

Hren je prirodni je antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem.

 

Čisti pluća, pomaže kod plućnih bolesti, kašlja, astme, bronhitisa, upale sinusa i općenito infekcija. Pogledajte recept za pripravak od hrena i meda.

 

Odličan čistač organizma, jetre i krvi, smanjuje krvni tlak, smanjuje kolesterol.

 

Regulator probave i metabolizma, diže opći imunitet pa je prava blagodat za zimske dane.

 

Djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crijevu, jednjaku i mjehuru.

 

Pojačava površinsku cirkulaciju kože, grije, peče i ublažava bolove. Za vanjsku primjenu koristi se u liječenju kože, reume, artritisa.

 

Osobe s gastrointestinalnim bolestima, kao što su čir na želucu i diverticulitis, osobe koje imaju tegobe sa štitnjačom, upalom bubrega te trudnice, ne bi smjele uzimati hren ni u kojem obliku. 

 

Upotreba

U proljeće se mladi listovi hrena mogu dodati salatama. Korijen se može izvaditi tijekom cijele godine. Može se uzgojiti, ali ga često nalazimo samoniklog po livadama i njivama.

 

Vasabi, japanski hren, ima okus sličan europskom hrenu. Jedina razlika je u tome što je vasabi zelene boje, a  hren bijele.

 

Hren se najčešće koristi kao začin hrani. Izvrstan je u umacima (umak od kuhanog hrena), kao svježe nariban sastojak, te u raznim salatama. Nekad se koristio kao vrlo učinkovita i prirodna pasta za zube.

 

Hren se razmnožava vegetativno i to dijeljenjem korijena. Prilikom branja korijena ostavite dijelove korijena u zemlji. Iz tih dijelova ponovo će niknuti nova biljka. Korijenje možemo iskapati od kraja rujna do veljače, a čuvamo ga u mračnom dijelu podruma, u trapu ili u vlažnom pijesku.

Piše: Sunčica Pećnjak